Danmark: Stenger hasjsalget i fristaden Christiania

Avatar photo
Publisert 20. november 2023 | 16:22

Politiet i København varsler onsdag at de vil fjerne bodene i Pusher Street i fristaden Christiania i København.

Tiltaket vil medføre en midlertidig stenging av cannabis-salget, og flere lignende aksjoner er planlagt den kommende tiden. På sikt er politiets plan å permanent stenge ned virksomhetene.

– Nå sender vi et første signal om at Pusher Street står overfor en betydelig endring. Klokken 15 fjerner vi bodene og vi blir værede i Pusher Street, så hasjsalget vil derfor være stengt resten av dagen. Samtidig vil vi være synlig tilstede andre steder, både i Christiania og i andre områder av byen, hvor hasjsalget kan tenkes å flytte til, så det er vi klare til å håndtere», sier visepolitiinspektør Simon Hansen fra Københavns politi i en pressemelding.

Både bruk og besittelse av cannabis er ulovlig i Danmark, men det har blitt solgt mer eller mindre åpenlyst i Christiania i mer enn 50 år.

Det vil ikke være forbudt å oppholde seg i Pusher Street onsdag, men politiet skriver at besittelse og bruk av cannabis kan medføre at man blir arrestert.

Fristaden Christiania er et lite boligområde på 34 hektar som opp gjennom årene har blitt tillatt stor grad av selvstyre, mot at restauranter og andre firmaer betaler moms på sin omsetning.

Idéen er at Christiania skal være et fritt, selvstyrende samfunn, hvor innbyggerne skal kunne utfolde seg under ansvar for fellesskapet. Det bor i underkant av tusen mennesker i Christiania. Området er Københavns fjerde største turistattraksjon med omkring en halv million besøkende turister hvert år, ifølge tall fra 2011.

mest lest