Investor Øystein Stray Spetalen har kalt det «tull og tøys» og at batterisatningen i Norge «går til gokk». Trygve Hegnar har spøkt med at han også vil starte batterifabrikk for å få subsidier.
Og subsidier er det i fleng. Det gjelder også batterifabrikken Morrow i Arendal.
Morrow fikk denne uken innvilget et statlig lån på 1,5 milliarder. Det opplyste Innovasjon Norge etter at styret behandlet lånesaken tirsdag.
– Dette er resultatet av en lang dialog, og at man har funnet en god løsning som ivaretar en god fordeling av risiko mellom partene, sa Kjetil Svorkmo Bergmann, kommunikasjonsrådgiver i innovasjon Norge til E24.
Lånet er avgjørende for å fullføre prosjektet, ifølge Morrw selv.
Spetalen mener det er «umulig» at Morrow kan konkurrere med verdens ledende forskningsmiljøer og teknologigiganter som Elon Musk.
Til tross for regjeringens uttalelser om at privat kapital skal drive utviklingen av batteriprosjekter, viser tallene at det offentlige står for størstedelen av finansieringen til Morrow.
Ifølge Finansavisen kommer mer enn 6 av 10 kroner i prosjektet fra offentlige kilder.
Innovasjon Norge stiller med milliardlån
Tidligere har Morrow mottatt 150 millioner kroner i «Grønt Vekstlån» og ytterligere 608 millioner kroner i direkte tilskudd fra Innovasjon Norge. Totalt beløper støtten fra Innovasjon Norge seg til 2,3 milliarder kroner, skriver Finansavisen.
Og det som presenteres som «private» investeringer, er langt fra det. De kommer fra offentlige eide foretal og pengene har sitt utgangspunkt hos skattebetalerne.
De «private» midlene til prosjektet inkluderer 1,5 milliarder kroner fra Å Energi og Nysnø.
Å Energi eies av Agder-kommuner og Statkraft, mens Nysnø er et statlig klimafond.
Finansavisen har regnet ut at samlet sett vil det offentlige bidra med 3,8 milliarder kroner til prosjektet, mens resterende private investorer står for 1,8 milliarder kroner.
Så langt har Morrow fått innvilget 5,6 milliarder kroner til sitt batteriprosjekt. Hele 67 prosent av disse midlene er offentlige, med mesteparten – 3,4 milliarder kroner – hentet fra norske skattebetalere, konkluderer avisen,
I oktober ble det kjent at den svenske batteriprodusenten Northvolt er nær konkurs og må gå til masseoppsigelser.
Totalt har Northvolt hentet inn 15 milliarder dollar (162 milliarder norske kroner), hvorav 88 milliarder svenske kroner er statlige midler eller garantier, inkludert lån fra den europeiske investeringsbanken (EIB) og Riksgälden i Sverige.
iNyheter trenger din støtte. Tegn abonnement eller støtt oss på Vipps 763291 bank 1506.80.92768 eller PayPal
Vedum: – Utenlandskablene skulle aldri vært bygd, Norge skal ikke bli Libanon