Ekspert til TV2: – Russland stopper gasseksport og skylder på vedlikehold

Avatar photo
Publisert 29. august 2022 | 11:04

Gasselskapet Gazprom sitter med mye makt i forhold til energikrisen Europa nå er i.

Det russiske gasselskapet Gazprom har planlagt vedlikeholdsarbeid over tre dager. Dette vil begynne 31. august, og flere eksperter frykter at Russland vil la være å fortsette eksporten når vedlikeholdsdagene er forbi, ifølge TV2.

Europa holder pusten mens de tyske kraftprisene fyker i været, og flere retter pekefingeren mot Vladimir Putin og det russiske gasselskapet Gazprom, melder TV2.

Vedlikeholdet skal ha skapt stor usikkerhet blant flere markedsaktører.

Mener eksporten stoppes med vilje

Det er Putin som manipulerer gassmarkedet. Russland kutter i leveransen og skylder på vedlikehold, sier kraftekspert Gert Ove Mollestad til TV 2.

Vi vet ikke om leveransene til Tyskland vil bli gjenopptatt eller ikke, og markedsprisen skyter i været av frykt for at Nord Stream 1-gassrørledningen vil kuttes helt av russerne.

– Den 2. september vil bli en veldig spennende og avgjørende dag, for å se om gassen kommer tilbake eller ikke, sier Mollestad. Det er da vedlikeholdet etter planen skal være fullført, ifølge Reuters.

Norge viktig for Europa

Reuters skriver også at Norge er den største gassleverandøren til Europa etter Russland gikk til krig mot Ukraina, og i den anledning rullet tilbake sin eksport til Europa.

Dette understreker viktigheten av norsk eksport. Norge har utsatt vedlikehold som var planlagt tidligere i år for å møte etterspørselen fra Europa. Til Reuters sier en talsperson i Gassco at Norge skal utføre vedlikehold i September, som vil gjøre at også vår gasseksport til Europa reduseres.

Brenner gass som skulle til Tyskland

NRK publiserte bilder for få dager siden av russiske anlegg som brenner gass. Dette skal være gass som kunne blitt eksportert til Europa.

Russerne skal brenne gass verdt 97 millioner kroner i døgnet, ifølge NRK.

Flammene fra anlegget som brenner gassen skal også være synlige fra Finland, da de trussiske anlegget ligger nært den finske grensen.

Hvorfor russland brenner gassen er ikke helt sikkert, men professor i energiteknikk Esa Vakkilainen ved LUT Universitet i Finland sier til BBC at det ikke nødvendigvis er med vilje at russerne må brenne gassen sin.

– På grunn av sanksjonene er ikke Russland i stand til å produsere høykvalitetsventiler som er nødvendige for å prosessere olje og gass. Kanskje noen av ventilene nå er ødelagt og de ikke er i stand til å erstatte dem, sier Vakkilainen til BBC.

Professor: – Strømkrisen slår alle rekorder i politiske lederes ansvarsløshet

mest lest