Det skulle bare mangle at Musk tok privatfly til Stavanger

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 30. august 2022 | 09:33

Han er unikt produktiv.

Dagsavisen har laget en artikkel om hvor mye CO2-utslipp Musks tur fra Los Angelsen til Stavanger brukte.

Musks flytur fra Los Angeles til Stavanger tok 9 timer og 6 minutter. «På den turen har flyet svidd av 13917 liter flybensin, som har resultert i et CO2-utslipp på 48 tonn», skriver avisen. Vi leser videre at dette tilsvarer de årlige utslippene til 6000 Teslaer på norske veier.

Det er helt legitimt av avisen å presentere denne informasjonen, det er interessant nok at mannen tok den lange turen til Norge ens æren. Men det stikker nok også under en kritikk mot Musk: Han som har startet Tesla angivelig som et bidrag for å elektrifisere og gi et bidrag til et grønt skifte, burde ikke forurense på denne måten. Han burde tatt rutefly, eller kanskje helst tatt båt over Atlanterhavet.

Jeg har selv vært med å lage artikler om deler av den rike elitens hykleri der de drar til World Economic Forum i Davos eller klimakonferanse i Skottland og lander hundrevis av privatfly på nærliggende flyplasser. Petter Stordalen er et norsk eksempel i så måte. Flertallet av dem har overhodet ikke noe å bidra med og deltar i hovedsak for å promotere seg selv og sitt angivelige engasjement for en god sak.

Med Musk stiller det seg annerledes. Alt denne mannen får til og håndterer på en og samme tid, er nærmest uvirkelig. Han har startet flere banebrytende selskaper og synes direkte involvert i design, tekniske utfordringer og organiseringen av produksjonsprosessene. I tillegg er han engasjert i løpende debatter om ytringsfrihet, identitetspolitikk og gjør et personlig opprør mot politisk korrekthet.

Les også: Maskuliniteten slår tilbake

Det finnes mange mennesker med suksess på etablerte felter i denne verden, inkludert i sport og business. Men det er ikke så mange mennesker jeg er oppriktig imponert av når det gjelder spekter av egenskaper og genialitet. Musk er noe helt spesielt. Han har angivelig en form for Aspergers syndrom (en form for autisme) men håndterer likevel sosiale relasjoner og kontakt med andre mennesker. Syndromet er trolig også en forklaring på noen av hans ekstraordinære evner.

Noen grad av myte må hans livsførsel være omgitt av. Bak kulissene er det sikkert noe som ikke er like genialt. Men det han har fått til med Tesla og SpaceX, er imponerende. Det har også stor betydning at verdens rikeste mann står frem og taler kanselleringskampanjene og den politiske korrektheten midt imot.

Musks budskap på oljekonferansen i Stavanger var at fossil energi, og mer av det, var nødvendig i mange tiår fremover. Hvis ikke, ville sivilisasjonen bryte sammen. Men Musk er likevel ingen motstander av fornybar energi. Tvert imot har Musk vært tydelig på at CO2-utslipp bidrar til klimaendringer og at de ikke kan fortsette å øke uhindret. Hans engasjement for elektrisfisering virker genuin.

Derfor kan Musk også tjene som en form for bro mellom et stadig mer polarisert meningslandskap i Vesten. De høye energiprisene gir vind i seilene på kritikere av fornybarsatsning, mange av dem forankret på en form for høyreside. Men fra Musk hører de samtidig noen som taler venstresidens kanselleringskultur midt imot. For venstresiden er det motsatt. Men begge hold finner noe de kan relatere seg til med det Musk sier.

Musk fremstår temmelig genuin. Han sier det han mener (stort sett). Derfor er han også verdt å lytte til. Å kreve at Musk skal slite seg ut på et vanlige rutefly med flere stopp fra Los Angeles til Stavanger, er i den sammenheng han befinner seg i og den betydning han rent faktisk har i verden, temmelig smålig. Elon Musks tid er trolig verdifull for oss alle. Det er ikke så mange av oss som kan si det samme om oss selv.

Om Trump og den konservative bevegelsen

mest lest