Kongeparet med oppfordring til folk om å spare på strømmen

Avatar photo
John M. Johansen
Journalist
Publisert 31. august 2022 | 07:19

Kong Harald sier han ikke vet hvordan de galopperende strømprisene i Europa kan stanses, men han har noen tips til nordmenn hvordan man kan spare strøm.

Kongeparet er på en tredagers fylkestur på Sunnmøre, og møtte pressen på kaien i Sykkylven. Da fikk de spørsmål om de høye strømprisene i Norge, skriver TV 2.

– Slå av lys man ikke trenger, sa kongen.

Dronningen fulgte hurtig opp.

– Jeg har bodd i Sveits i to år, for lenge, lenge siden. Der sparte man på strømmen hele tiden. Man hadde kun ett lys hvert rom og dusjet én gang i uken. Vi flommer over med lys og varme. Jeg tror vi har litt godt av å tenke at det går an å kutte lite grann ned. Hvis alle gjør litt, så hjelper jo det også, sa hun.

Les også: EU vil ha ny modell for strømmarkedet i Europa – Aasland er avventende

Kongen mener solidaritet er viktig under denne perioden.

– Vi må være samlet om det, så går det sikkert bra. Men jeg har jo ikke noen løsning på hvordan det skal gjøres. Det er det for øyeblikket ingen som har, tror jeg, sa kongen.

Hans majestet sa videre at med de utfordringene Europa står overfor nå, så trengs det litt inspirasjon fra det sunnmørske pågangsmotet, handlekraften og optimismen.

– Med klimatrusler, krig i Europa og stor bekymring for økende kostnader kan det være lett å se litt mørkt på fremtiden. Vi må stå sammen og prøve å gi hverandre styrke til å møte utfordringene. Da trenger vi inspirasjon til ikke å gi oss – og det kan vi få her på Sunnmøre, sa han.

Strømutgiftene til Kongehuset økte med 111 prosent i fjor, sammenlignet med året før, ifølge årsrapporten, som kom i april. Det tilsvarer 3,7 millioner kroner. Tall for i år er ennå ikke klare.

Legendarisk rockestjerne ydmyker CNN

 

mest lest