Asylsøkere vil heller dø enn å bli sendt til Rwanda

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 4. september 2022 | 15:12

Boris Johnsons regjering har vedtatt et program for å sende asylsøkere som ankommer Storbritannia til Rwanda for å få asylbehandlingen sin der.

De kan få permanent flyktningstatus for å bli i Rwanda. Hvis ikke kan de søke om å bosette seg der på annet grunnlag, eller søke asyl i et «trygt tredjeland».

Politikken er rettet mot personer som ankommer Storbritannia gjennom det regjeringen kaller «ulovlige, farlige eller unødvendige metoder», som på småbåter eller gjemt i lastebiler, når de kunne ha søkt asyl i et annet trygt land – som Frankrike.

Asylsøkerne er bekymret. Avisen The Guardian har snakket med en 21 år gammel syrisk mann som sitter med flere på et hotell i påvente av avgjørelse.

– På hotellet sier vi alle «bedre å drepe oss selv enn å dra til Rwanda», sier han til avisen.

I et hotell som huser mange titalls asylsøkere fra Syria, snakker de om lite annet.

De sier de er livredde for å havne i det østafrikanske landet. Alle har nylig ankommet Storbritannia og vet at de er hovedmål for å bli tvunget på et fly hvis Høyesterett skulle fastslå at ordningen er lovlig. De kom i små båter og bare har vært i Storbritannia i noen uker.

En håndfull asylsøkere som ble tatt til flyet for den første flyturen til Rwanda 14. juni, truet med selvmord og selvskading. Denne flighten ble stoppet fordi det ble innlevert en rettslig begjæring som nå er under behandling.

Det er ventet en avgjørelse fra Høyesterett på mandag.

Innenriksdepartementet har ikke publisert kriterier for hvem som vil og ikke vil bli valgt for flytting til Rwanda, så alle på hotellet tror de står i fare for å bli tvunget dit, skriver The Guardian.

Den 21 år gamle asylsøkeren sier han betalte smuglere 1000 pund for å krysse fra Frankrike til Storbritannia i en liten båt. Prisene har falt mye, sier han. «Det er som om smuglerne har et salg for øyeblikket.»

Muligens er det utsiktene til å bli sendt til Rwanda som har senket etterspørselen.

Tidligere NRK-journalist omtaler presse-kollegaer som «feige, servile og tendensiøse»

mest lest