Nå kan det bli tomt for gulrot i butikkene

Avatar photo
Publisert 8. september 2022 | 21:32

Å lagre gulrøtter krever mye strøm. Med dagens strømpriser taper bøndene enormt på å høste avlingene sine.

Bønder og landbruksorganisasjonene fortviler over strømkrisen. Nå har de sendt brev til landbruksminister Sandra Borch der de krever økt strømstøtte.

Bondeorganisasjonene krever støtte til de som bruker mer strøm enn 20.000 kilowattimer. De vil også ha strømstøtte til lagrene som eies av bøndene, ifølge bondelaget.no.

Landbruksministeren har så langt avvist kravene. I et svar til Stortinget viser hun til støtteordningen for næringslivet som er under utredning.

Gulrotbøndene Marthe og Sigbjørn Skjørestad venter innstendig på hjelp. De avventer høsting av 150 mål med gulrøtter, i håp om at hjelpen kommer i tide.

De bruker 50.000 kilowattimer i måneden på å lagre gulrøttene. Med en strømpris på 6,5 kroner per kilowattime, blir dette 325.000 kroner i måneden, sier Sigbjørn Skjørestad til ABC Nyheter.

Regjeringen gir i dag strømstøtte til landbruket, men denne støtten har et tak på 20.000 kilowattimer.

Bruker dobbelt så mye på strøm som de tjener på gulrøttene

Til NRK Rogaland sier Sigbjørn Skjørestad at de regner med å passere rundt 3,5 millioner kroner i strømutgifter i løpet av året. Normalt ligger de på mellom 500.000 og 700.000 kroner.

– Nå bruker vi dobbelt så mye i strøm som vi tjener på gulrøttene i måneden. Og det er før vi trekker bort kostnadene for å så og produsere gulrøtter. Da går det ikke rundt økonomisk om vi henter gulrøttene opp fra jorda, sier Sigbjørn.

Les også: Hinter sterkt til at han skal stille til gjenvalg

Å oppbevare gulrøtter krever kjølig temperatur, noe som betyr at strømforbruket blir høyt.

– Spørsmålet nå er om vi skal bruke tid og penger på å pløye alt ned i jorda, eller om det bare skal stå og råtne. Det er de to valgene vi har nå. Ellers må vi slutte med gulrot og legge ned driften. Da må vi finne andre ting å gjøre, sier Sigbjørn Skjørestad til NRK.

Viser gulrøttene råtne på Facebook

Nå har Sigbjørn Skjørestad tar utradisjonelle virkemidler i bruk for å vise sin frustrasjon. På Facebook har bøndene opprettet et arrangement de kaller «Se gulrøtter råtne», hvor de deler bilder av høstede gulrøtter som råtner.

Dette gjør han for å protestere mot regjeringen som ikke vil gi en strømstøtte som strekker til for den energikrevende driften hans.

Konsekvensen av å holde strømstøtten på dagens nivå, er at grønnsakbønder som skal kjøle ned og lagre store avlinger kan tape store summer. Bønder har varslet at det kan bli mangel på grønnsaker i butikkene utover vinteren.

– Vi høster ikke store mengder gulrot før vi vet om problemet vil løses. Akkurat nå høster vi litt hver dag, som selges som ferskvare til dagligvarebransjen. Da trenger vi ikke starte kjølene som normalt lagrer 200 tonn gulrot på kjøle gjennom høsten og vinteren, sier Sigbjørn Skjærestad til Stavanger Aftenblad.

– Erna må gjerne ringe meg om hun går i regjering

mest lest