Tyskland nekter å revurdere kjernekraft: – Galskap

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 10. september 2022 | 11:43

Igjen raser debatten om kjernekraft i Tyskland.

Lingen kjernekraftverk. Foto: Smial/Wikimedia Commons/Lisens

At myndighetene nekter å revurdere kjernekraft i ei tid med krise, omtaler opposisjonen som «galskap», ifølge Deutsche Welle.

– Tyskland har satt seg i et kjempedilemma, for å si det forsiktig, gjennom den politikken de har ført, sier professor i politisk økonomi ved Høyskolen i Innlandet, Ole Gunnar Austvik, til Børsen.

Austvik, sier det er Fukushima-katastrofen i Japan, som er årsaken til at Tyskland har faset ut kjernekraften. Land som Finland og Frankrike vurderer kjernekraft som lite risikofylt og bygger videre.

De tre siste tyske kjernekraftverkene skulle nedlegges 31. desember i år, men de vil beholde to som reservekraftverk i tilfelle det trengs for å stabilisere strømnettet i vinter.

Tysklands økonomiminister (De Grønne) åpner for flere oljefyrte kraftverk på skip når kjernekraftverket nord i landet legges ned.

Oljefyrte kraftverk på skip er ofte brukt i utviklingsland hvor det ikke er noe funksjonelt strømnett, ifølge News in Germany. Nå åpnes det for mer av disse i Europas største økonomi.

Ny «istids-video» fra Gazprom skal skremme Europa

mest lest