Står virkelig Europa i en energikrise?

Avatar photo
Rune Chr. Tollefsen
Leserinnlegg
Publisert 11. september 2022 | 08:56

Dette er et eksternt innlegg og står for skribentens meninger.

Den norske presse hamrer på samme ambolten dag ut og dag inn, Støre sier både på ut- og innpust sammen med Erna Solberg at vi må være solidariske med et Europa og EU som så inderlig hjalp oss med medisiner under Covid hysteriet.

Ja det er nesten så en ny smidd skribent får tårer i øgekroken. Alle, ja absolutt alle har energikrisen på leppene i enhver diskusjon. Våre vannmagasiner er nesten tørr samtidig som de eksporterer 450 GW i uken til utlandet. Blåsjø et av Norges flerårsmagasin ser ut som en strandet hval. Det vannet som skulle være en garanti for Norges forsynings sikkerhet er for lengst vekk, solgt til spottpris til det Europeiske marked.

Men er energisituasjonen i Europa så kritisk som tabloidene vil ha det til? Mandag da børsene våknet slo Russlands stans i gass til Europa direkte inn på gassprisene og steg med ca 30%. I et børsmarked et dette naturlig da etterspørselen etter en vare hever prisen. Dette igjen hever prisen på olje og strøm.

Det er tidligere bekreftet at Tyskland starter opp sin egen hydrogendrevne jernbane i nordvest. Sammen med det har de startet byggingen/ drift av en batteriproduksjon av batterier for EL biler i samme området som strømmen fra Norge kommer i land. Det samme skjer i Storbritannia. De bruker strømmen fra Norge til å produsere Hydrogen, og bilbatterier. Ikke til for å varme husholdninger og drifte annet næringsnødvendige ting som denne energikrisen skulle tiltro. Og når vi da her hjemme får inntrykk av et Europa i energikrise så bestemmer Tyskland seg for, ikke starte opp igjen atomkraftverkene.

Les også: Norge fremstilles som grådig av anerkjent magasin: – Pinlig

Tyskerne åpner likevel ikke atomkraftverk. Vil ikke tilføre nettet løpende strøm fra atomkraftverk melder tyske aviser i kveld. Stenger to og setter to andre kraftverk i nød-modus. Så da kan man trekke den slutningen at Tyskland er ikke i en situasjon som så inderlig sårt trenger vår kraft. Dette er mediestyrt fra Norge siden vi sitter med astronomiske strømpriser som er et resultat av Norsk strøm nå blir solgt på børs.

For å sette det hele i kontekst
Eu har en «påstått» energikrise der Tyskland, hjerte, «lokomotivet» i Europa vil mange si, ikke er villig til selv å fyre opp nødvendig atomkraft for å sikre energisikkerhet for sine egne innbyggere. Dette samtidig som energiprisene når til stadig nye astronomiske priser som vil sette mange bedrifter i en konkurs situasjon og folket blir arbeidsløse som igjen fører til et massivt skred av inkassosaker da folket ikke lenger kan betale sine regninger. Meget likt det som nå skjer i Norge der vi har solgt vår vannkraft på børs for spekulanters berikelse.

Hvordan henger dette på greip?

– Vi må ha trygghet for at vi kan sikre vår egen forsyningssikkerhet i møte med unormale og uforutsette hendelser, sier Aasland til TV2.

EU-kommisjonen godtar ikke at Norge holder vannkrafta for seg selv. I følge kommisjonens talsperson har nemlig Norge angivelig forpliktet seg gjennom EØS-avtalen til å opprettholde full kapasitet på kablene som er til EU. Vår egen energiminister retter da nærmest langfingeren opp, og sier at Norge gjør som de vil når det gjelder egen forsyningssikkerhet.

Under Arendalsuka uttalte Støre egentlig det stikk motsatte. Han uttalte til VG at han ikke ville være statsminister i et land som ikke støttet Europa i energikrisen de har fått som følge av Putins krig i Ukraina.

Det henger ikke på en møkkagreip folkens. Det er så mye dritt som renner rett igjennom at det er skammelig. Den ene forklarer det motsatte av den andre som ikke står i stil med de faktiske forhold av hva som skjer i Europa.

Jeg skal la den henge litt i luften og trå tilbake til 2018 da de to siste kablene til Tyskland og Storbritannia fremdeles var på tegnebrettet.

«Nei til utenlands kabler, ja til klimavennlig norsk industri og arbeidsplasser.» Dette var overskriften torsdag 11 januar 2018 i Industrienergi.no.

Utenlands kabler sender milliardregning til industrien. Det var reine ord for penga og mer treffende enn de fra de høyere instanser som sa vil ville få 2 – 3 øre økning i pris. Jeg så det, de så det og mange med meg. Men våre politikere tviholder på de ikke så det som var så fundamentalt innlysende. Samtidig gikk våre politikere ut og sa strømprisene må opp for fornybare energi systemer som vindkraft skal bli lønnsom.

Tord Lien sa det med reine ord. Flere kabler til utlandet vil gjøre fornybar energi lønnsomt i Norge.

Og da er vi tilbake til utgangspunktet. Er det virkelig en energikrise? Er den blitt oppkonstruert så alternative strømkilder kan bli lønnsomme og folket må blø for å forestaten feit? At børsselgere kan tjene profitt på salg av Norsk fornybar kraft?

Klart vi skal ikke glemme Putins energikrig med Europa.
Men det er bare toppen av kransekaken av det politisk styrte røre de har surret oss inn i.

Spetalen satte Aasland skikkelig til veggs i Debatten der de sto som to motparter. Den ene forsvarer det uføret vi står i og den andre trekker logiske konklusjoner om hvordan vi har havnet i dette uføret.

Norge leverer ca 15 terrawatt timer til Tyskland. Det er, unnskyld utrykket det samme som om vi nordmenn samlet skulle stå i fjærestenene å pæss i havet for å drukne nederlenderne.
Det tilfører de et pess i havet for å bruke nordnorsk. Noen ganger e det virkelig på tide å sette skuten på plass der den hører heima.

Dette er villet politikk fra ende til annen. Det hjelper ikke om en tårevåt Erna står på partilederdebatt i Arendalsuken og proklamerer vi må være solidarisk med EU.

Det er så påtatt at en nesten kan bli flau av en slik oppvisning.
Falskhet ovenfor sitt eget folk?

Hvordan er det mulig å forfalske sannheten til et folk man ønsker å lede når man ikke sier sannheten?
Norge fortjener en ny politisk styring som ikke går i takt med EU og Brussel. Norge må ha en politisk styring som setter Norge først. Ikke noen som logrer etter EU.

Det er på høy tid vi får et maktskifte innen norsk politikk. Noen som setter Norge først.

 

Nå kan man endelig abonnere på iNyheter

mest lest