Høyresiden leder med ett mandat like etter midnatt: Thriller i Sverige

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 11. september 2022 | 20:58

Ved 00:30-tiden ledet Ulf Kristerssons blokk med tre mandater (176 mot 173) og 59.000 stemmer. Klokken 00:41 er det redusert til 175-174. 

SD er blokkens største parti med 20,7 prosent mot Moderaternas 19 prosent. Trolig blir ikke resultatet endelig klart før på onsdag når stemmesedlene fra utlandet kommer inn. Det gjenstår også å telle stemmer sendt inn per post. SVTs kommentatorer tror ved 00:35-tiden at høyreblokken kommer til å vinne til slutt. Det er for få stemmer som gjenstår å telle.

———–

Magdalena Anderssons regjeringkonstellasjon hadde en knapp ledelse på valgdagsmålingene fra både SVT og TV4 da valglokalene stengte ved 20-tiden.

Miljøpartiet gledet seg.

– Det er «Dancing queen» med Abba. Så, denne festen som skjedde da de foreløpige valgresultatene kom, den har bare fortsatt, sa Expressens Anton Gymark på stedet.

– Det er bare dans og dans og dans her!

Sosialdemokrater var mer tilbakeholdne med tallene.

– De ser greie ut. Da er det bare undersøkelser så vi vet ikke hva det blir, sa integrerings- og migrasjonsminister Anders Ygeman (S) til Expressen.

Men ved 23-tiden skjedde det noe. Ulf Kristerssons regjeringskoalisjon gikk i ledelsen.

– Det har vært stor jubel her nede på Moderatenes valgvake. Det er en helt annen sinnstilstand her nå. Folk er håpefulle og forventningsfulle, sa Expressens Tomas Nordenskiöld på stedet.

På sosialdemokratenes valgvake var situasjonen motsatt.

– Det var stille i rommet. De man snakker med føler naturlig nok en stor skuffelse, sa Expressens Helena Gissén.

Høyresiden leder både i prosent og i antall mandater ved 23:47 tiden. De er beregnet til 175 mandater mot venstresidens 174. Men ingen partier har ennå erklært seier. Det kan drøye utover natten før det skjer.

Sverigedemokraterna ser ut til å bli større enn Moderaterna.

——–

Det var enormt jevnt mellom regjeringsalternativene i SVTs valgdagsmåling. S, MP, V og C skårer 49,8 prosent, 0,6 prosentpoeng mer enn M, KD, L og SD, som skårer 49,2.

Magdalena Anderssons regjeringsalternativ fikk 176 mandater og Ulf Kristerssons regjeringsalternativ får 173 mandater etter valgdagsmålingen.

Etter hvert som de faktiske resultatene kom inn ved 22-tiden så tendensen ut til å bekreftes. Socialdemokraterna vil ha nok mandater med sine støttepartier til å danne regjering. Men det er jevnt og høyresiden knapper inn ved 22:40-tiden og ligger bare ett mandat bak.

Sverigedemokraterna har trukket til seg velgere fra fremfor alt M og S – og blir det nest største partiet. Det viser SVTs valgdagsmåling.

Sverigedemokraterna øker med 3 prosentpoeng og ender på 20,5 prosent av stemmene, ifølge undersøkelsen.

SDs velgere er mest lojale mot partiet sitt. 86 prosent av de som stemte på SD ved forrige valg velger partiet igjen ved årets valg. De nye velgerne hentes først og fremst fra Moderaterna og SV.

– Vi ser at Sverigedemokraterna er partiet som har tatt velgere fra Moderaterna i denne valgkampen. Det blir en interessant intern diskusjon i Moderaterna når man skal analysere valgresultatet, sier SVTs innenrikspolitiske kommentator Mats Knutson.

Moderaterna havner på 18,8 prosent i valglokaleundersøkelsen og tilbake 1 prosentpoeng fra forrige valg. I tillegg til SD har partiet mistet velgere til spesielt S og KD.

Sosialdemokratene øker med 1 prosentpoeng til 29,3 prosent og blir største parti i undersøkelsen. Partiet får flest velgere fra V og C.

Hvem skal be om unnskyldning for innvandringspolitikken som er ført?

mest lest