CNN journalist vil at Kong Charles den tredje skal ta et oppgjør med Storbritannias koloniseringsfortid

Avatar photo
John M. Johansen
Journalist
Publisert 12. september 2022 | 06:38

I kjølvannet av dronning Elizabeths død blir kong Charles oppfordret til å gå i «fotsporene til BLM».

Christiane Amanpour, som er CNNs sjef for utenriks, forlanger at Storbritannia og den nye kongen nå tar et oppgjør med rasepolitikk, skriver Fox News.

Dette skjedde etter kong Charles den tredjes første tale til nasjonen.

I talen sa kongen blant annet dette:

«I Løpet av de siste sytti årene så har vi sett at vårt samfunn har utviklet seg til å bli ett med mange forskjellige kulturer og mange forskjellige religioner. Statlige institusjoner har dermed også forandret seg. Men, tross alle forandringer og utfordringer, så har vår nasjon og våre beslektede områder, med sine talenter, tradisjoner og oppnåelser som jeg er så umåtelig stolt av, blomstret og hatt fremgang. Våre verdier har forblitt, og må fortsatt forbli konstante.»

Les også: Hvem skal be om unnskyldning for innvandringspolitikken som er ført?

Amanpour mente at kongens valg av ord som «blomstret» og «fremgang» var overdrevet, spesielt i kjølvannet av Black Lives Matters opprøret, og etter det som skjedde i Minnesota som fikk følger over hele verden for land som har kolonisert andre.

Hun spesifiserte hva hun mente:

– Storbritannia har en helt spesiell rolle i imperialistisk historie. Velstanden til dette riket ble bygget på ryggen til innbyggerne. Hva vi sier er at det er en generasjon av multikulturelle briter som ønsker et svar på dette. De ønsker at deres monark skal snakke om dette og om en mulig erstatning og reparasjon av de skadene som ble gjort. Rett og slett rettferdighet, sa hun.

Amanpour gikk et skritt videre og nevnte prins Williams tur til de karibiske øyene som et eksempel.

– Igjen snakker vi om koloniarv. Vi må ta denne diskusjonen, og så må det bli opp til de berørte nasjonene. Men denne diskusjonen må også tas her i England, sa hun.

 

21 år siden 11. september-angrepene: – Jeg lovet henne å finne svar

 

mest lest