Det muslimske interessepartiet Nyans vinner stor oppslutning: 28 prosent i bydel Rosengård

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 12. september 2022 | 00:12

Det nystartede Nyans er regnet som et parti for muslimer. Partileder Mikail Yüksel har bakgrunn i Senterpartiet, men ble ekskludert på grunn av tilknytningen til de organisasjonen «Grå ulvene».

Partiet Nyans ønsker blant annet å anerkjenne muslimer og afrosvensker som nasjonale minoritetsgrupper og gjøre islamofobi og afrofobi til sine egne kriminelle kategorier. De vil forby tegninger av profeten Muhammed og lovfeste mot slør, skriver Expressen.

Partiet har forsøkt å tiltrekke seg muslimske velgere i de sosialt vanskeligstilte områdene.

– Partiet har profilert seg i saker med en viss sprengkraft, som sosiale tjenester og nå sist koranbrenningene. Det er et håp om å mobilisere velgere med lav tillit til politikk og partier, i områder med relativt lav valgdeltakelse, har statsviter Niklas Bolin, dosent ved Mittuniversitetet, tidligere forklart.

Han vurderer at partiet har større muligheter til å komme inn i en eller flere kommuner, der terskelen for nye partier er lavere, fremfor i Riksdagen.

Skygge stor i flere bydeler – S-bakker

Og nå ser partiet ut til å kunne gjøre et godt valg – i hvert fall i enkeltdistrikter i storbyene. Valgmyndighetens tall viser at «andre partier» får 28,2 prosent i bydel Rosengård C i Malmö, 22,6 prosent i bydel Örtagården V i Malmö og 24,7 prosent i bydel Herrgården i Malmö. Sistnevnte bydel var en av sosialdemokratenes sterkeste skanse i 2018, og partiet fikk nesten 80 prosent av stemmene – men har nå falt betydelig til 45,7 prosent.

I bydel Akalla C i Stockholm lander tallet på 11,3 prosent og i bydel Spånga 17 Rinkebysvängen N i Stockholm 23,0 prosent. I Gøteborg får andre partier 16,8 prosent i bydelen Gårdsten sentrum og 19,8 prosent i Hjällbo södra.

Flere partier kan inkluderes i «andre partier», men ifølge observatører handler det nok fremfor alt om partiet Nyans, skriver Expressen.

Høyresiden leder med ett mandat ved midnatt: Thriller i Sverige

 

mest lest