Putin-talsmann benekter snakk om full mobilisering av 2 millioner mann: Men presset øker

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 13. september 2022 | 18:22

Kreml sa tirsdag at det ikke var noen diskusjon om en landsomfattende mobilisering. Det til tross for at styrkene har lidd sine største nederlag siden krigen begynte.

– For øyeblikket, nei, det er ingen diskusjon om dette, sa Kreml-talsmann Dmitrij Peskov da han ble spurt for andre dag på rad om Russland ville mobilisere sine reserver etter å ha blitt drevet ut av nesten hele Kharkiv-regionen i det nordøstlige Ukraina.

Det melder Reuters.

For tiden har Russland rundt 200.000 soldater involvert i Ukraina. Full mobilisert kan Russland stille ca. 2 millioner mann.

Stadig flere til orde for mobilisering.

Russiske medier siterte Mikhail Sheremet, en nestleder fra statsdumaen fra det regjerende partiet Forent Russland, som mandag sa at «Full mobilisering» var nødvendig for seier.

Tirsdag uttalte også kommunistpartiets leder Gennady Zyuganov seg. «Mest av alt trenger vi maksimal mobilisering av vår styrke og ressurser» for å vinne det han kalte en «krig» mot USA, Europa og NATO.

Militære kommentatorer, som vanligvis støtter kampanjen, reagerte med raseri etter at Russlands forsvarsdepartement lørdag sa at de forlot Kharkiv-regionen i en «omgruppering» etter den lynende ukrainske motoffensiven forrige uke. Mange har i flere måneder antydet at bare en fullskala landsomfattende mobilisering kunne rette opp situasjonen, melder nyhetsbyrået.

Den 2. september, før den ukrainske motoffensiven begynte, skrev Igor Girkin, en tidligere russisk sikkerhetstjenesteoffiser som ledet det opprinnelige separatistopprøret i Øst-Ukraina i 2014, at mobilisering er Russlands «siste sjanse» til seier i Ukraina.

Til nå har Putin kaldt krigen en «spesiell militær operasjon». Ved full mobilisering må det til en innrømmelse om at Russland er involvert i en krig.

Russiske kollaboratører flykter fra gjenerobrede områder

mest lest