Ny dag, ny milliardærflyktning: Eiendomsinvestor flyttet til Sveits i mars

Avatar photo
Publisert 14. september 2022 | 18:00

Eiendomsinvestor Borger Borgenhaug sier til TV2 at han også har valgt å flytte til Sveits.

I går sa milliardæren Tord Ueland Kolstad i et intervju med Avisa Nordland at han vil flytte til Sveits. Dette skjedde dagen etter at Kjell Inge Røkke annonserte at han skal flytte til Sveits.

I dag kommer det ut at enda en norsk milliardær har latt seg forlokke av alpene i hjertet av Europa. Borgenhaug flyttet i mars, men bekreftet flyttingen til TV2 i dag. Han har en formue på 3,1 milliarder kroner ifølge Kapital.

I februar flyttet den tidligere langrennsløperen Bjørn Dæhlie til Sveits. Dæhlie hadde i 2020 en formue på 418 millioner kroner.

Ikke på grunn av skatt

Til TV2 sier Borgenhaug at det ikke er skattene som motiverte han til å flytte til Sveits, men datterens skolegang.

– Min datter skulle studere der og lurte på om jeg også ville bli med, sier Borgenhaug.

På spørsmål om skattenivået hadde noe med flyttingen å gjøre, sier Borgenhaug at det var fantastiske å flytte for datterens skyld, og at det passet godt i forhold til livssituasjonen hans som 50-åring.

Han legger til at det også er lønnsomt for bedriften hans.

– Det er lønnsomt sammenlignet med å bo i Norge, og det er flott å slippe å tømme selskapet for verdier for å betale skatt, sier Borgenhaug til TV2.

Formueskatten rammer ikke bare de rike

De siste dagene har flere aviser og politikere kommet på banen for å kommentere på at flere norske milliardærer velger å flytte til Sveits.

Den liberale tankesmien Civita publiserte også en video hvor de snakker om hvordan formueskatten ødelegger mye og bidrar lite. De forklarer også at bedrifter som ikke tjener penger også må betale formuesskatt. Hvis de ikke har penger til dette, må de finne pengene ved å selge ting, ta opp lån, eller ta utbytte fra bedriften. Videoen kan du se nedenfor.

Moxnes synes flyttingen tegner et kvalmende bilde

Rødts hjemmesider skriver partileder Bjørnar Moxnes at regjeringen bør få på plass en fraflyttingsskatt. Det vil gjøre Norges-exit langt mindre lukrativt for de rike.

– Da nyheten ble kjent, uttalte jeg blant annet at saken gir et kvalmende bilde på Forskjells-Norge, der de rikeste flykter landet for å spare skatt mens stadig flere nordmenn står i kø for å få utdelt mat. Jeg pekte på at Røkke i stor grad har bygd rikdommen sin på norske arbeidere og norske naturressurser som fisk, olje og gass, og med solide bidrag fra fellesskapet gjennom både gratis utdanning og helsevesen, skriver Moxnes.

I februar gikk også SV’s Kari Elisabeth Kaski ut og foreslo en exit-skatt for å stoppe milliardærmigrasjonen til Sveits.

På høyresiden snakker de derimot om å fjerne formueskatten, ettersom de mener den er et hinder for norske bedrifter og verdiskapere.

Mange norske milliardærer i Sveits

NRK publiserte for et par dager siden en oversikt over nordmenn med store formuer som har flyttet til Sveits. Her navngir NRK syv nordmenn. Disse er:

  • Bjørn Dæhlie. Flyttet i februar 2022. Har en formue på ~218 millioner kroner.
  • Christian Sinding. Flyttet i 2014. Har en formue på ~12,3 milliarder kroner.
  • Torstein Hagen. Flyttet i 1966. Har en formue på ~30 milliarder kroner.
  • Kjartan Aas. Flyttet i 2021. Har en formue på ~1,7 milliarder kroner.
  • Svein Støle. Flyttet i 2018. Har en formue på ~13,2 milliarder kroner.
  • Caroline Hagen Kjos. Flyttet 2009. Har en formue på ~22 milliarder kroner.
  • Kjell Inge Røkke. Annonserte flytting i 2022. Har en formue på ~50 milliarder kroner.

Skatteparadis

Totalt anslår nettverket Tax Justice Networks at Sveits alene forårsaker andre land et årlig tap på 2 milliarder dollar ved å tilby milliardærer fordelaktige skatteregler.

Meglerhuset First Securities skrev en rapport til Finansdepartementet i 2003. Der skrev de:

«Aksjonærer med store latente aksjegevinster vil få enda sterkere incentiver til å flytte utenlands for å unngå beskatning etter aksjonærmodellen. Dette vil ikke bare svekke skatteprovenyet, men kan bidra til å medføre redusert fremtidig verdiskaping i Norge.»

I 2020 betalte Kjell Inge Røkke 175 millioner kroner i skatt ifølge skattelisten. Flyttingen vil altså tillate Røkke å spare et tresifret antall millioner kroner i året.

Ifølge en oversikt fra konsulentselskapet Transforma ligger formuesskatten i Røkkes nye hjemsted Ticino på 0,48 prosent for formuer over 52 millioner kroner.

– Det er helt forferdelig å bo i Norge nå

Eiendomsmilliardær Torstein Tvenge mener det er trist at Kjell Inge Røkke forlater landet, men han er ikke overrasket. Til Dagens Næringsliv sier Tvenge at det kommer til å bli mange, mange flere milliardærer som flytter ut av Norge.

– Det er jo leit for Norge. Det er mange velstående som vurderer å flytte ut av landet for tiden. Sveits er ett alternativ, men flere og flere vurderer Italia, sa Tvenge på telefon til DN.

Tvenge er blant de største aksjonærene i Røkke-systemet og eier aksjer i Aker for 778 millioner kroner. Det er den klart største enkeltplasseringen til Tvenge og han har vært investor i Røkke-systemet i mange år.

Tvenge mener Norge er blitt et mørkt sted etter at de rødgrønne kom til makten.

– Ja, det er helt forferdelig å bo i Norge nå. Å ha formue i Norge er blitt dobbelt så dyrt, og dette skjønner svært få mennesker seg på. Dette er et stort problem, sier Tvenge.

mest lest