Blir filmet mens de onanerer: Unge gutter presses for penger

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 16. september 2022 | 15:45

Organiserte grupper som står bak nettfenomenet.

– Selve fenomenet seksuell utpressing med økonomisk motiv har vi vært kjent med lenge, så det som er en oppsving er at det rammer yngre gutter enn det vi har fått rapporter om tidligere, sier Thale Parker, politibetjent i Kripos til VG.

Offeret blir kontaktet på nett, enten ved å få melding i sosiale medier eller på chattetjenester.

Fiktive jenter kler av seg og utfører seksuelle handlinger med seg selv. De får personen på andre siden av skjermen til å gjøre det samme.

Det blir tatt opptak av det som skjer, og etter dette starter utpressingen. Det trues med å dele opptaket om gutten ikke betaler penger. Kravene er konkrete og fristene er korte.

I flere saker har opptaket blitt sendt til fornærmedes følgere eller venner på sosiale medier eller publiseres offentlig. Utpresseren er aggressiv og pågående, ifølge Kripos.

– Vi er kjent med flere tilfeller der truslene er blitt gjennomført, og hvor materialet har blitt spredt, sier politibetjenten.

Utpressingen skjer mot personer over hele verden og er godt organisert.

– Fenomenet er også kjent av politimyndigheter over hele verden. Så det virker som gjerningspersonene er fra mange land, og at fornærmede rammes i mange land. Vi har ingen grunn til å tro at det er spesifikt rettet mot norske gutter, men det rammer norske gutter, sier Parker.

Volden i Osloskolen: – Vi mener regjeringen må ta ansvar for dette nasjonalt

mest lest