Energikrisen i Europa: EU har fattet vedtak mot vedfyring

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 16. september 2022 | 05:39

Vedfyring skal fases ned.

EU har vedtatt at medlemslandene skal trappe ned bruken av vedfyring som energikilde og bruk av trematerialer i prosess. Vedtaket ble truffet av EU-parlamentet med 418 mot 109 stemmer, ifølge Energinytt24

– MEP-er (Medlem av Europa-Parlamentet) vedtok også endringer som krevde utfasing av andelen primært treverk som regnes som fornybar energi, skriver parlamentet på sin nettside.

På onsdag stemte MEP-er for å øke andelen fornybar energi i EUs endelige energiforbruk til 45 % innen 2030, under revisjonen av fornybardirektivet (RED) – et mål som også støttes av EU-kommisjonen under sin «RepowerEU»-pakke.

Lovgivningen definerer også delmål for sektorer som transport, bygninger og fjernvarme og kjøling. I transportsektoren bør utplassering av fornybar energi føre til 16 % reduksjon i klimagassutslippene, gjennom bruk av høyere andel av biodrivstoff.

Hvert medlemsland må utvikle to grenseoverskridende prosjekter for utvidelse av grønn elektrisitet. Medlemslandene med et årlig strømforbruk på over 100 TWh må bygge ut en tredjedel innen 2030.

«Bare utvidelsen av fornybar energi betyr ekte uavhengighet», sier Tysklands, Markus Pieper

Vedtaket er ikke bindende for Norge ut fra dagens avtaleverk mellom Norge og EU.

Moxnes vil straffe Røkke: – Vi har et hull i skattesystemet på størrelsen med en sveitserost

mest lest