Einar Gelius: – Terror sperrer for nødvendig debatt med muslimer

Avatar photo
John M. Johansen
Journalist
Publisert 17. september 2022 | 02:51

Sognepresten mener det må snakkes om forskjellene på Jesus og Muhammed.

– Islam er også politikk og et samfunnssystem, sier Gelius i en podcast for Nettavisen.

Sognepresten mener islam har et sett med lover og restriksjoner for sine troende som derfor gjør det vanskelig å diskutere vanskelige problemstillinger med muslimer.

Gelius peker på at i kristendommen, så er det kun de ti bud som er lovene, mens for en muslim så er hele livet detaljregulert av islam.

– Dette gjelder alt fra hva man kan spise, hva man kan kle på seg, og egentlig det meste, sier presten.

Han sier det finnes to sider av islam. Den fredelige fra da Muhammed forsøkte å vinne hjerter i Mekka. Og den krigerske da han førte krig fra Medina.

Les også: Derfor er Sverigedemokraterna så populære

– Vi må våge å snakke om forskjellene mellom Jesus og Muhammed, sier sogneprest Einar Gelius, som ikke legger skjul på at Muhammed var en krigsherre, mens Jesus var en «vanlig fyr som gikk rundt i Palestina».

Sogneprest og Vålerenga-fan Einar Gelius var en av Den norske kirkes mest populære prester, også internt i kirken, helt til han ville diskutere islam.

– I hele min tid som prest har jeg utfordret streng og trangsynt teologi, og jeg ble bejublet for det. Men når jeg bruker de samme metodene til å kritisere islam, da stilner jubelen, sier Gelius.

Sognepresten har også en teori om hvorfor veldig få tør å diskutere, og ikke minst, kritisere islam.

– Det er terror som har gjort folk vettskremte. Dermed er det blitt terroristene som styrer hva som er lov å si om islam, avslutter Gelius.

Ny forskning: Mindre høyre­ekstrem vold og terror i Vest-Europa enn mediene gir inntrykk av

mest lest