Nå skal prisene på kaffe opp

Avatar photo
Publisert 18. september 2022 | 16:02

Det siste året har prisen på det meste økt kraftig verden over. Kaffeprisene er dessverre også på veg opp.

Ifølge kaffekomitéen i Brasil kan landets beholdning av kaffe falle til 7 millioner sekker innen mars neste år. Aller helst skal beholdningen være på mellom 9 og 12 millioner sekker, skriver Bloomberg. Hver slik sekk veier 60 kilo.

Arabica-lagrene ved havnene i Brasil er nå på sitt minste på 23 år.

Brasil, verdens største kaffeprodusent, sliter med å få fylt opp lagrene sine ettersom produsentene i Brasil har slitt med tørke i år. Samtidig har Colombia, verdens nest største kaffeprodusent, slitt med for mye regn.

Kaffebøndene i Brasil har meldt om at årets bønner var mindre enn vanlig, noe som fører til at de trenger flere bønner for å fylle sekkene.

Landets største kaffeprodusent Cooxupe anslår at årets avling er 11 prosent mindre enn fjorårets.

Les også: Siste: Nytt brudd – lærerstreiken trappes opp

– Selv om vi skulle få en god avling neste år, har Brasil så vidt nok til å dekke etterspørselen, sier Nelson Carvalhaes, styremedlem i eksportgruppen Cecafe ifølge Finansavisen.

I New York har arabica-kaffen økt 11 prosent i pris sammenlignet med samme tid i fjor, og i Brasils største by, São Paolo, har prisene økt med 19 prosent. Analytikere mener prisen kommer til å fortsette oppover, ifølge Finansavisen.

– Globale priser vil fortsette å gå opp, og usikkerhet ved den brasilianske forsyningen er en av hovedårsakene, sier analytiker Guilherme Morya hos Rabobank.

FrP-Amundsen med direkte budskap: – Respektløse innvandrere

mest lest