Tror Putin taper gasskrigen

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 19. september 2022 | 17:53

Eksperter Wall Street Journal har snakket med mener lavere priser, kraftig fallende eksport og fullere europeiske lagre peker mot et russisk tap i energikrigen mot Europa.

Russland har fra september redusert gasseksporten ti Europa med 85 prosent sammenliknet med før invasjonen.

Nå faller likevel gassprisene, og lavere oljepriser begynner å tære på russiske statsfinanser. Brent-oljen er ned fra over 120 dollar i juni til omkring 90 dollar pr. fat nå, noe som betyr at Russland ikke får mer enn rundt 65 dollar for sin olje, melder Finansavisen.

Russland hadde budsjettoverskudd frem til juli på 481 milliarder rubler. Én måned senere har dette falt til 137 milliarder rubler, eller 2,3 milliarder dollar. Dette peker mot en tøffere tid.

Norge har økt gasseksporten og LNG fra USA har fylt europeiske gasslagre til 85 prosent av full kapasitet, noe som er mer enn målene EU-kommisjonen satte seg.

Det regnes derfor å være bedre utsikter for at Europa klarer seg gjennom vinteren. Og Putins gambling på at en hard vinter vil gjøre at europeerne legger press på sine regjeringer om å avslutte sanksjonene og presse Ukraina til et kompromiss, er mindre. Den siste ukrainske framgangen på slagmarken gjør det også mindre sannsynlig med en kursendring i Europa.

– Hadde folk sett på situasjonen som fastlåst på ubestemt tid, ville de ha sett etter en vei ut. Men nå er det ingen makthavere som antyder at den eneste responsen på dette er å gi etter, sier professor emeritus i krigsstudier ved King’s College London, Lawrence Freedman.

– Funn som antyder utbredte overgrep mot sivile av russiske styrker i Ukraina har herdet europeeres holdninger, legger han til overfor Wall Street Journal.

Konsekvensen av politikerklassens svik

mest lest