Sterke reaksjoner mot statskanalen etter kritiske Haaland-spørsmål: – NRK består av en gjeng politiske aktivister

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 22. september 2022 | 13:29

En NRK-journalist begynte å spørre Erling braut Haaland om klubbvalget og deres eiere fra De forente arabiske emirater. Det likte superspissen dårlig, og mange reagerer på hans vegne.

Manchester City-spiss Erling braut Haaland har hatt en forrykende start på sesongen for sitt nye lag og står med 14 mål på 10 kamper for de lyseblå.

Haaland signerte for Manchester City før sesongen fra Borussia Dortmund.

Onsdag formiddag møtte 22-åringen til pressekonferanse med landslagssjef Ståle Solbakken, i forkant av Nations League-kampene mot Slovenia og Serbia.

Men istedet for å snakke om fotball valgte en NRK-journalist å komme med helt andre spørsmål.

– Eierne i Manchester City beskyldes for massive menneskerettighetsbrudd, de beskyldes for å fengsle egne innbyggere. Du spiller nå for Manchester City, hva tenker du om eierne i klubben du nå representerer? spurte NRK-journalisten.

Les også: Staten bruker årlig 10 millioner kroner av dine penger på sexleketøy

City-spissen måtte derfor irettesette NRK-journalisten.

– Først og fremst – jeg har aldri møtt dem. Jeg kjenner dem ikke sånn. Det er ganske kraftige beskyldninger du kommer med der. Når du sier det på den måten, så kan jeg ikke annet enn å ikke si så mye om det. Jeg synes det blir litt for drøye ord der, svarte Haaland.

– Normalt liv

NRK ga seg ikke og fortsatte.

– Eierne beskyldes for at de vil drive sportsvasking og at kjøpet av deg til City var en del av en sportsvaskings-agenda. Hva tenker du om det? Var det tema for deg da du skulle velge klubb? spurte NRK-journalisten videre.

– Jeg har vært City-fan hele livet. Faren min har spilt der og sånn. Som dere ser, hvor mange kamper er det jeg har spilt … Jeg vet i hvert fall hvor mange mål jeg har scoret: Jeg har scoret 14 mål og har fått en grei start på sesongen. Det er egentlig det sportslige jeg tenker på. Som jeg sa, jeg har gjort klubbvalget med tanke på trener, spillere, ditten og datten og alt sånn. Det er egentlig det jeg har tenkt på. Til syvende og sist har jeg vært en City-fan, og det er bare sånn det har vært, svarte Haaland.

Langslagssjef Ståle Solbakken lot seg heller ikke imponere over spørsmålene.

– Jeg syns dette er et mye større spørsmål enn at enkeltindividet, om det er Pep Guardiola, Kevin De Bruyne eller Erling Haaland som skal stå til ansvar for den delen. Det er et mye større spørsmål enn at enkeltindividet skal stå til ansvar for det, fordi da blir det uoversiktlig og det blir nesten umulig å leve et normalt liv, svarte Solbakken.

Reagerer

De oppsiktsvekkende NRK-spørsmålene er også blitt diskutert både på sosiale medier og hos politiske kommentatorer.

Arild Rønsen skriver i en kommentar i Nettavisen at det er unødvendig av statskanalen å stille spørsmål om idrettsvasking og knytte Haaland opp mot klubbens eiere.

– Bør en 22-åring fra Bryne ta på seg ansvaret for at klubben han spiller for har tvilsomme eiere? Det burde vært unødvendig å stille spørsmålet, skriver han og fortsetter:

– Skal Erling Braut Haaland måtte svare for at klubben han spiller for befinner seg i et diktatur som beriker seg på fossil energi? Nei, en 22-åring fra Bryne skal ikke det.

Rønsen avslutter med at rogalendingen må få fred og spille fotball, noe som er jobben hans.

Nord-Korea

På Facebook er det også mange som kommer med sine meninger.

– Haaland taklet også NRK. Spørsmålene bør stilles til klubbledelsen og ikke til Haaland. Regner med NRKs frenetiske forsøk på å svekke ham ikke lyktes, skriver en person.

– NRK består av en gjeng politiske aktivister. Disse aktivistene blir vi tvunget til å finansiere over skatteseddelen. Ingen forskjell på Norge og Nord-Korea. De har Kim Jong-un. Vi har NRK, er beskjeden fra en annen.

Andre skriver at NRK er blitt mer aktivistiske nå som de har stengt sitt eget kommentarfelt på Facebook.

Norge møter Slovenia borte lørdag.

Haaland forsvarer Citys Abu Dhabi-eiere: – Det er ganske kraftige beskyldninger du kommer med der

mest lest