Norsk politi blir nok en gang bedt om å legge seg flate for en fremmed dominanskultur

Avatar photo
Jørgen Granberg
Journalist
Publisert 22. september 2022 | 11:07

Dette innlegget står for skribentens mening.

Fra 5. desember skal Oslopolitiet i en forsøksordning utgi skriftlige begrunnelser og kvitteringer overfor den/eller de som ønskes sjekket og kontrollert. Dette er en svært dårlig ide, noe også innvandrermødre NRK har snakket med er enige i.

– Jeg vil heller at barnet mitt skal bli diskriminert, enn at barnet mitt blir knivstukket, sier en mor. De vil ha mer kontroll med «sine» ungdommer.

Og hva med Oslo sentralarrest i hovedstadens politidistrikt? Det er ikke mange norske navn som kommer frem på datasystemet som registrerer de innsatte.

Det er ikke fordi det er fordommer hos norsk politi at det i sentralarresten i Oslo Politidistrikt hovedsakelig består av pågrepne som egentlig kommer fra en annen kulturelle bakgrunn eller opprinnelse.  Jeg sjekker jevnlig og heller ikke i Oslo tingrett eller Borgarting lagmannsrett, finner man mange norske navn blant de straffesakene som skal retteføres.

Jeg har fått mange tilbakemeldinger fra politifolk som til daglig kjenner til situasjonen, og de er klare på hvor utviklingen er på vei.

I Oslo Tingretts rapport Analyse av U18-saker avsagt i Oslo tingrett i 2021 er også funnene tydelige. De fleste ransofre er etnisk norske gutter. Ran begått av flere gutter med minoritetsbakgrunn mot en eller to etniske norske gutter er hovedtrenden.

Angående etnisk opprinnelse står det dette i rapporten:

– I ranssakene er det kun et fåtall av sakene der det ikke er etnisk norske gutter som er ransofre. I voldssakene stiller det seg annerledes. Der er det fortsatt gutter/unge menn som er fornærmet, men de har i mye større grad en annen etnisk opprinnelse enn de fornærmede i ranssakene.

To type tilfeller av straffbare handlinger skiller seg ut som de mest vanlig, heter det videre:

– Den ene er hovedkategorien er ran begått av flere gutter med minoritetsbakgrunn mot en eller to etniske norske gutter, hvor de tiltalte og fornærmede er omtrent på samme alder. Ransutbyttet er dyre ytterjakker/klær, belter og airpods. Gjerningssted er i eller ved offentlig transport, som regel etter klokken 18:00. Noen ganger trues det med kniv eller machete. Den andre hovedkategorien er vold/hevnhandlinger begått mellom jevnaldrende gutter med minoritetsbakgrunn, også her er det ofte flere involvert i den straffbare handlingen.

Skremmende
Alle, uten unntak, som er siktet og fengslet etter sommerens og høstens særdeles grove skyte- og knivvoldsbølge i hovedstaden har innvandrerbakgrunn. Hvorfor nevnes ikke dette i mediene?

For ikke å snakke om voldtekter, vold i nære relasjoner, legemsfornærmelser, grove kroppsskader, æresdrap, trusler, brudd på besøksforbudet, dominansvold – listen er så å si utømmelig hva politiet og vårt rettssystem må hanskes med. Det er på tide at vi er ærlig om situasjonen slik at vi kan diskutere de beste løsningene.

SVs justispolitiker, Andreas Sjag Unneland, fra SV tror «kontrollvirksomheten» med politiet under den nye kvitteringsordningen vil styrke tilliten folk har til norsk politi.  Unneland henviser til at mennesker med minoritetsbakgrunn blir stoppet oftere enn andre.

«Dette gir grobunn for mistillit. Jeg tenker det er bra om politiet må tenke seg om en ekstra gang før de foretar kontroller,» sier han. Men politiet kan ikke stoppe alle de må prioritere basert til dels på intuisjon, som igjen tar utgangspunkt i erfaring og statistikk.

Vegring
iNyheter.no har snakket med mange polititjenestemenn angående ovennevnte nye ordning. Alle, uten unntak – de er forbannet og i harnisk! Dette vil utvilsomt føre til færre pågripelser, ransakinger og beslag av kniver, andre våpen og skytevåpen, er den umiddelbare reaksjonen.

Det er det stikk motsatte av det så vel mødre med innvandrerbakgrunn, som utsatte ungdommer i frykt for å bli ranet og alle vi andre også ønsker. Vi ønsker en trygg by med mindre vold og kriminalitet. Da må vi la politiet få gjøre jobben sin.

Ny rapport: Innvandrerungdom raner oftere etnisk norske gutter enn andre med innvandrerbakgrunn

mest lest