Verste dag på Oslo Børs siden coronaviruset traff Norge

Avatar photo
Publisert 23/09/2022 | 17:00

En nedgang på over fire prosent gjorde dagen til den verste for Oslo Børs siden coronapandemien rammet oss.

Hovedindeksen på børsen endte med en nedgang på 4,04 prosent, som ikke bare er den verste nedgangen i år, men også det verste siden mars 2020.

Oljeprisen har falt nær fem prosent siden midnatt. Da børsen stengte fredag var nordsjøoljen verdt 86,06 dollar per fat.

– Perfekt storm

Mads Johannesen er investeringsøkonom i Nordnet. Han sier til E24 at det vi nå er vitne til er en perfekt storm, med alle negative faktorer på en gang. Den amerikanske sentralbanken hevet renten med 0,75 og Norges Bank gjorde en dobbelheving torsdag. Samtidig har man resesjonsspøkelset i bakhånd.

Han må tilbake til mars 2020 da coronaviruset kom til Norge for å huske forrige gang markedet var like volatilt.

– Alt som kan gå galt, går galt. Investorer blir livredde og selger, sier han.

Han peker også på at det er sjeldent fredag er så svak, men at det antageligvis betyr at investorer frykter hva som skjer på kort sikt.

Oljeaksjene går ned

Flere oljeaksjer gikk ned i takt med oljeprisen. Equinor endte ned 5,37 prosent. Aker BP falt 8,55 prosent. Vår Energi endte ned 7,40 prosent.

Hans Thrane Nielsen i Storebrand mener fallet kan forklares av faktorer som har påvirket markedene en stund.

– Inflasjonen har ikke toppet ut, både generell prisstigning og lønnsinflasjon har vedvart. Dermed vil sentralbankene globalt fortsatt sette opp styringsrentene. Til E24 sier han at når rentene stiger blir rentepapirer mer attraktivt sammenlignet med aksjer.

Nielsen er ikke den eneste som viser til rentene.

Les også: Noen har plantet hasj i en rundkjøring på Odda

– Oslo Børs og globale markeder begynner å ta innover seg at den kraftigste pengepolitiske innstrammingen i manns minne vil få konsekvenser de neste kvartalene, sier Christian Lie, sjefstrateg i Formue til E24.

Børsen ble trykket ned av blant andre tungvekterne Yara (ned 5,19), Hydro (ned 5,18 prosent) og DNB (ned 3,32 prosent).

Databrikkeselskapet Nordic Semiconductor gikk mot strømmen med en oppgang på 1,85 prosent. Denne aksjen steg etter at flere meglerhus har plukket fra hverandre de ferske høretelefonene til Apple, Airpods Pro 2, og funnet databrikken til det norske selskapet.

Frykt for resesjon

Uken har vært preget av rentehevinger i flere land. Det er fremdeles renteuro og frykt for resesjon som preger børsene, skriver CNBC.

Onsdag besluttet sentralbanksjefen i USA, Jerome Powell, å øke styringsrenten med 0,75 prosentpoeng for tredje gang på rad. Den amerikanske renten er nå på det høyeste siden 2008, og sentralbanken signaliserer at rentene vil øke videre gjennom året til en topp på opptil 4,6 prosent neste år.

Rentehevingen sendte de amerikanske børsene nedover onsdag. Torsdag fortsatte fallet store deler av handelsdagen, før det hentet seg noe inn igjen ved stenging. Dette skjer samtidig som landet preges av skyhøy prisvekst og sterk lønnsvekst.

Norges bank hevet torsdag styringsrenten som ventet med 0,50 prosentpoeng. Renten ligger nå på sitt høyeste nivå siden 2011, på 2,25 prosent.

Drepte tenåring fordi han var republikaner

mest lest