Høyremann om NRK Dagsrevyen: – Når skal vi få ærlig nyhetsdekning?

Avatar photo
Benjamin Bringsås
Journalist
Publisert 24. september 2022 | 20:59

Samfunnsdebattant, mediekritiker og Høyre-medlem, Simen Sandelien, kritiserer gårsdagens innslag fra NRK Dagsrevyen om drap med skytevåpen i Sverige. Rapporten skal forsøke å forklare den dramatiske økningen i antall våpendrap. 

Denne reportasjen faller inn i et mønster som vi har sett også i andre norske medier, skriver Sandelien i et innlegg på Facebook:

– Reportasjen utelater regelrett alt som har med innvandrerbakgrunn fra historien.

Videre summerer han opp:

– Vi får høre hvor mange drap som er begått med skytevåpen (48). Vi blir fortalt at det utføres av «forstadsbaserte nettverk». Vi får en grov stedsangivelse, som Stockholm, Malmö, Göteborg, Jönköping og Kalmar. Det blir antydet at årsaken er lave straffer for ungdommer.

Mediekritikeren mener det er liten vilje til å ta tak forklaringen om at det er kulturen i disse miljøene som er utfordringen, og utelatelsen av temaet fremstår som et bevisst journalistisk valg.

– Men vi blir altså ikke fortalt at omtrent alle disse drapene begås av personer med innvandrerbakgrunn. Vi blir ikke fortalt at det foregår i eller rundt de forstedene som har svært høy innvandrerandel. Det nevnes ikke med et ord.

Les også: Protestdemonstrasjon utenfor Stortinget mot regimet i Iran: Stort oppmøte

Sandelien stiller seg spørrende til hvorfor informasjon med høy forklaringsverdi utelates fra norske nyhetssendinger.

– Er dette en fornuftig måte å bygge troverdighet hos seerne? Tror NRK at svenskene vil stå bedre rustet til å løse problemene dersom vi utelater den delen av problembeskrivelsen som er mest forklarende? Vil det hjelpe oss med å hindre tilsvarende problemvekst her i Norge dersom NRK skjuler virkeligheten i Sverige?

– Er det virkelig ingen hjemme på Marienlyst som skjønner at berøringsangst, fortrengning og tåkelegging er oppskriften på å forsterke disse problemene i fremtiden? Når skal vi få ærlig nyhetsdekning? Hvorfor er journalistene så feige?

– Trist og forbannet.

Innlegget til Sandelien har fått mer enn seks hundre likes og 100 kommentarer. De fleste er enige eller går enda lenger.

– Nei, på Marienlyst er det ingen hjemme og det har det heller ikke vært de siste 40 årene. Alt som har med innvandring å gjøre skal fremsnakkes og årsakene til en del av de samfunnsproblemene vi opplever i dag skal på en finurlig måte holdes skjult for folket. At jeg i tillegg tvinges til å betale for denne propagandaen gjør meg både trist og forbannet, skriver en.

– Jeg er ganske sikker på at redaksjonene i NRK ikke opplever seg som feige, antagelig ser de på seg selv tvert om som modige. Det som bør være interessant er å forsøke å forstå hvilke verdier og refleksjoner er det de gjør som gjør deres adferd rasjonell. En mulighet jeg tror mange lener seg mot er at migrasjonen er et naturfenomen som ikke kan stoppes, for manges del er det også slik at deres dype selvforakt tilsier at migrasjon fra fattigere og dårlig fungerende land er noe vi fortjener. Det er utbredt, særlig i de urbane eliter, å se vårt samfunn som bygget på utbytting. At det ikke er verdt å ta vare på, skriver en annen.

 

Ukraina og Russland var enige om fredsavtale i april: Men Boris Johnson ville at krigen skulle fortsette

mest lest