Protestdemonstrasjon utenfor Stortinget mot regimet i Iran: Stort oppmøte

Avatar photo
Jørgen Granberg
Journalist
Publisert 24. september 2022 | 17:17

Nei til obligatorisk hijab, og fordømmelse av Den islamske republikken Iran, var blant parolene.

For litt over en uke siden ble den 22 år gamle iranske statsborgeren, Mahsa Amini, anholdt av det iranske «sedelighetspolitiet» i landets hovedstad, Teheran.

Grunnen til pågripelsen, var at Mahsa Amini hadde brutt landets kleskode – hun var ikke iført hijaben på den riktige måten. Hår, ansikt og hals var ikke tilfredsstillende, anstendig og korrekt tildekket etter iransk sharialov lov.

Les også: Modige kvinner brenner hijaben i protest: Mange titalls døde

I forbindelse med selve arrestasjonen, var det flere vitner som i ettertid har meddelt blant annet,at de observerte at Mahsa Amini ble slått i hodet av politiet.

Etter et par dager i varetekt, ble hun fraktet til et lokalt sykehus, hvor livet ikke sto til å redde. Ifølge iransk politi, døde Mahsa Amini av hjerteinfarkt, noe familien til 22-åringen på det sterkeste avviser.

I ettertid, brøt det ut store svært voldelige demonstrasjoner i Iran, hvor flere titalls personer er (ubekreftet) drept. Det iranske folket har over hele landet stormet til gatene for å oppnå grunnleggende rettigheter og verdighet. Kvinner har brent sin hijab, og klippet av seg håret i protest.

Dagens demonstrasjon utenfor Stortinget var en støtteerklæring til det iranske folket og en fordømmelse mot Den islamske stat, samt den påbudte bruk av hijab. En hijab ble også symbolsk satt fyr på.

Plakat med Masha Amini under demonstrasjon for Stortinget 24, september. Foto: iNyheter

iNyheter.no vil anslå at det var langt over 1000 personer til stede under dette «demonstrasjonen».

Neste uke vil det bli arrangert en ny tilsvarende demonstrasjon, hvor blant annet de ansvarlige for arrangementet vil forsøke å få engasjert kjente politikere.

Påpeker påfallende taushet: – Hvor er demonstrasjonene fra de som hevder hijab er et fritt valg?

mest lest