Modige kvinner brenner hijaben i protest: Mange titalls døde

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 22. september 2022 | 16:52

Dødsfallet til den 22 år gamle Masha Amini etter at hun kom i varetekt hos det såkalte «islamske moralpolitiet» har sporet til demonstrasjoner i en rekke byer i Iran. Flere kvinner brenner det lovpålagte hodesjalet sitt i protest.

Hittil har flere titalls mennesker mistet livet i uroen som brøt ut etter at 22 år gamle Masha Amini døde i moralpolitiets varetekt fredag i forrige uke.

Reuters melder at demonstrasjonene i Iran spredd seg til 50 byer og tettsteder over hele landet. Det skal være de mest omfattende protestene siden 2019 da det var høye drivstoffprisen som var katalysator.

Flere biler og politistasjoner er påtent av demonstranter. I sosiale medier sirkulerer videoer av iranske kvinner som river av seg hodesjalet og brenner det i protest mot dødsfallet til den unge kvinnen.

I Iran har det islamske prestestyret et eget moralpoliti som følger opp ureglementert eller manglende hijabbruk. Urbane iranske kvinner har lenge vært kjent for å dytte sløret lang opp på hodet eller bak på nakken i en stille protest og samtidig som en tegn på frigjøring ved å kunne vise hår og sin skjønnhet. De har ligget i spenning med sharialovgivningen i landet i en årrekke.

– Nei til sjal, nei til turban, ja til frihet og likhet!, synger og roper demonstrantene i gatene i Teheran ifølge NTB.

De Norges-baserte menneskerettsorganisasjonen Iran Human Rights mener over 30 mennesker er drept i sammenstøt under demonstrasjonene så langt, mens statlige medier torsdag hevdet at 17 personer, inkludert politifolk og sikkerhetsstyrker, hadde mistet livet.

Iranske myndigheter har nå blokkert tilgangen til Instagram og WhatsApp. De to appene er de mest brukte i Iran ettersom myndighetene har blokkert tilgangen til Facebook, Twitter, Telegram, YouTube og Tiktok de siste årene. Men en del av befolkningen finner måter å omgå blokkeringene på.

 

FNs høykommissær for menneskerettigheter (OHCHR) sa i sin uttalelse tirsdag at Irans moralpoliti har utvidet sine gatepatruljer de siste månedene. Kvinner som oppfattes å ha brutt landets sterke kleskode for kvinner, utsettes for «verbal og fysisk trakassering».

– Vi har mottatt en rekke verifiserte videoer som viser politiets voldelige behandling av kvinner, der kvinner har blitt slått i ansiktet, slått med batonger og kastet inn i politibiler, heter det i en uttalelse ifølge CNN.

Norsk politi blir nok en gang bedt om å legge seg flate for en fremmed dominanskultur

mest lest