Lærerstreiken fortsetter

Avatar photo
Benjamin Bringsås
Journalist
Publisert 25. september 2022 | 19:47

Etter fire timer hos Riksmekleren søndag ettermiddag ble partene fortsatt ikke å bli enige hos Riksmekleren. Avstanden mellom partene fortsatt er stor.

Situasjonen blir mer og mer alvorlig for hver dag som går, sier kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap).

– Med den avstanden som er mellom partene, så har jeg ikke noe grunnlag for å legge fram en skisse til en løsning, sier Riksmekler Mats Ruland til NTB.

Utdanningsforbundets leder Steffen Handal mener at motparten, KS, sto i veien for å finne løsningen de trengte på grunn av manglende mandat.

– Jeg er en representant for 190.000 lærere, som setter meg til forhandlingsbordet for n’te gang med en arbeidsgiver som ikke har nødvendige mandat til å komme oss i møte.

– Jeg synes det er svært alvorlig at vi ikke har en arbeidsgiver som klarer å finne en løsning som gjør at lærerne henger med i lønnsutviklingen, sier han. Det som ligger på bordet fra KS, vil føre til at lærerne vil være lønnstapere kommende år. Det kan ikke lærere i Norge akseptere, legger han til.

Arbeidslivsdirektør i KS, Tor Arne Gangsø, avviser påstanden og svarer at heller Utdanningsforbundet krevde å bruke mye av neste års pott på forskudd og alene.

– KS kan ikke bruke opp andres penger uten at alle får delta i forhandlingene, svarer Gangsø.

Les også: Klagestorm fra ansatte: – Vi mener vi må forby hele franchisemodellen

Utdanningsforbundet er i konflikt med deres arbeidsgiver, KS, etter lønnsoppgjøret der forbundet mener at lærerne i skolen nok en gang lønnstapere, og har fått lavere lønnsvekst enn andre ansatte i offentlig sektor.

Dette skjer samtidig som lærermangelen er kritisk. Nesten hver femte som jobber som lærer i skolen mangler lærerutdanning, ifølge tall fra SSB, skriver forbundet på sine nettsider.

Dersom partene forlater Riksmekleren uten enighet, kan det føre til at det går mot tvungen lønnsnemd. Der ligger ansvaret hos regjeringen.

– Regjeringen har nok ikke noe ønske eller lyst til å gripe inn, men på et aller annet tidspunkt kan det hende at det vil tvinge seg fram. Etter mitt syn er partene mest tjent med å finne fram til en minnelig løsning, sier Riksmekler Ruland.

Norsk Lektorlag skriver i en pressemelding at de er skuffet over at det ennå ikke er mulig å komme lenger i forhandlingene, og beklager at de heller ikke denne gangen har klart å komme i mål. Samtidig skriver de at de er motiverte og mener at dette er en viktig kamp.

– Dette må KS ta sin del av ansvaret for, sier leder av Norsk Lektorlag, Helle Christin Nyhuus.

Fra onsdag 28. september er drøyt 8450 av Utdanningsforbundets medlemmer ute i streik.

Advarer om hovedstadens utvikling

mest lest