Russland stenger grensene

Avatar photo
Benjamin Bringsås
Journalist
Publisert 25. september 2022 | 13:43

I følge den russiske nettavisen Meduza vil Russland stenge grensene for menn i tjenestedyktig alder. Dette kommer etter lekkasjer fra to kilder tett på kabinettet.

I følge kildene vil grensestengingen være på trappene allerede 28. september, som er dagen etter de russisk-kontrollerte folkeavstemningene i Donetsk, Luhansk og deler av Kherson og Zaporizjzja-regionene i Ukraina. Folkeavstemningene handler om eventuell innlemmelse i Den russiske føderasjonen.

Dette kommer etter at Russlands president Vladimir Putin den 21. september, i en tale til nasjonen, kunngjorde mobiliseringen av landets væpnede styrker – en stor eskalering i Moskvas pågående krig mot Ukraina.

I følge kildene planlegger føderale myndigheter, inkludert forsvarsdepartementet, å gi lokale myndigheter og guvernører et omtrentlig antall mennesker som skal sendes til krigen i Ukraina, og så er primært regionene selv ansvar for utføring. Etter planen vil mange russere bli innkalt til vervekontorene i løpet av få dager, forteller kildene.

– På dette tidspunktet vet ingen hvordan denne mobiliseringsprosessen vil fungere eller hvem den angår. Selvfølgelig er ingen fornøyd, men det er vår jobb: Når vi får tallene, vil prosessen begynne.

Les også: Unge menn flykter fra Russland: – Det står om livet for mange

Tidligere denne uken ble russiske sosiale medier fylt med videoer som viste stor trafikk ved landets grenseoverganger til blant annet Georgia, Kasakhstan, Mongolia og Finland. Trafikken er knyttet til kunngjøringen om at vernepliktige soldater blir nødt til å kjempe i krigen i Ukraina.

På vei ut Russland skal flere menn ha blitt stoppet for avhør om deres militærtjeneste. Russiske autoriteter skal ha spurt reisende om formålet med turen deres, om de hadde tjenestegjort i hæren, hvor de tjenestegjorde, om de hadde militær ID og om de hadde billetter tilbake til Russland, melder avisa.

Ukraina og Russland var enige om fredsavtale i april: Men Boris Johnson ville at krigen skulle fortsette

mest lest