– NRK tåkelegger hvilke saker som preget det italienske valget

Avatar photo
Publisert 26. september 2022 | 21:49

– NRK bør hjelpe oss med å skjønne hvordan andre europeere tenker og hvilke problemer de faktisk er opptatt av. Ikke lage lange reportasjer om de tingene som opptar NRKs journalister, skriver Høyre-politiker Simen Sandelien.

Søndag vant den italienske høyresiden valget i landet, og Giorgia Meloni blir deres neste statsminister.

Meloni er lederen for partiet Italias brødre, som har vokst kraftig siden forrige valg, og er nå landets største parti. I partiprogrammet deres beskrives familieverdier og selvråderett som saker de er opptatt av.

Partiet ønsker også å øke den statlige støtten til familier og småbarnsforeldre, og er opptatt av å styrke det som partiet kaller «tradisjonelle familieverdier».

Partiet vil også redusere skattene for familier, selvstendig næringsdrivende. De vil også innføre flat skatt. Partiet er også kritiske til multikulturalisme og innvandring.

Klimasaken dominerte ikke det italienske valget

På Søndagsrevyen valgte NRK å dedikere åtte minutter til å belyse perspektivene til unge italienske klimaaktivister under valgdekningen på. Dette får Simen Sandelie til å reagere.

– NRK har et omfattende klimafokus i deres dekningen av det italienske valget til tross for at klima ikke var en spesielt viktig sak for italienerne, og det var heller ikke en stor sak under denne valgkampen, skriver Sandelien.

Han har lenge skrevet Facebook-innlegg hvor han legger frem det han kaller «dagens mediekritikk». I dag er det NRK som får gjennomgå for det han kaller en «tåkelegging av det italienske valget».

Han mener nemlig at NRK svikter i å belyse oss om de sakene som faktisk var viktige for italienske velgere.

– NRK bør hjelpe oss med å skjønne hvordan andre europeere tenker og hvilke problemer de faktisk er opptatt av. Ikke lage lange reportasjer om de tingene som opptar NRKs journalister, men som italienerne flest gir blaffen i, skriver han.

Sandelien skriver også:

«I Søndagsrevyen i går valgte NRK å vise en reportasje over åtte minutter om perspektivene til unge italienske klimaaktivister. Dette til tross for at klima ikke var spesielt viktig i den italienske valgkampen. Dette til tross for at det grønne partiet – som også i Italia er venstreorientert – endte opp med kun 3,6% av stemmene.

Det som imidlertid har preget italiensk politikk er partiet til Giorgia Meloni, Fratelli d’Italia. Partiet har hatt enorm fremgang. De har gått fra kun 4,5% oppslutning i 2018 til over 26% oppslutning ved dette valget. Det er nesten en seksdoblet oppslutning.

Hva har skjedd i mellomtiden? Hvilke politiske ønsker har drevet så mange nye velgere til dette partiet? Hvorfor får man nå en regjering som ganske tydelig har sitt utspring fra det NRK kaller «ytre høyre»? Dette vil ikke NRK gi svar på.»

Les også: Mener Høyre har et kvinneproblem

Sandelien skriver videre at det mangler en ærlig redegjørelsen for hvorfor 26% av italienske velgere nå støtter dette partiet.

– NRK nevner ikke engang innvandringspolitikken som vil være helt sentral for denne nye høyreregjeringen. De problematiserer kun hva Meloni som statsminister kan bety for EU, skriver han.

NRK brukte misledende bilde

Sandelien er også kritisk til NRKs bildebruk.

– Ett av bildene NRK viser av Meloni er en faksimile fra forsiden til den kommunistiske avisen «il Manifesto» der Meloni er avbildet nedenfra på en slik måte at det ser ut som hun foretar en fascist-hilsen, hvor dette trolig ikke er tilfelle.

Sandelien mener at både de språklige og visuelle virkemidlene i reportasjen er uredelige og har primært fokus på Meloni og partiets historiske koblinger.

– Jeg avviser ikke at det kan finnes slike koblinger, og at de kanskje er problematiske. Men jeg savner den ærlige redegjørelsen for hvorfor 26% av italienske velgere nå støtter dette partiet.

Høyresiden med overlegen seier i det italienske valget

mest lest