Europeiske sikkerhetskilder: Russiske ubåter observert nær lekkasjestedet

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 29. september 2022 | 11:21

Vestlig etterretning skal ha overvåket russiske militærfartøy i nærheten av eksplosjonsområdet i forkant av det som anses å være en sabotasjeaksjon.

Gasslekkasjen over Nord Stream røret som er skadet. Foto: Det Danske Forsvaret.

Ifølge kildene CNN har snakket med, skal europeiske sikkerhetstjeneste ha observerte flere støtteskip fra den russiske marinen i nærheten av lekkasjer i Nord Stream-rørledningene både mandag og tirsdag. De understreker de at det fortsatt er uklart om skipene har noe med eksplosjonene å gjøre.

I tillegg til støttefartøy fra den russiske marinen skal Russland også ha patruljert med ubåter i nærheten av eksplosjonsområdet i Østersjøen i forrige uke, skriver CNN.

Russiske ubåter ble også observert ikke langt fra disse områdene i forrige uke, sa en av etterretningstjenestemennene.

Ifølge en dansk militærtjenestemann opererer russiske skip rutinemessig i dette farvannet.

– Vi ser dem hver uke. Den russiske aktiviteten i Østersjøen har økt de siste årene. De tester ganske ofte bevisstheten vår, både til sjøs og i luften, bekrefter den danske etterretningskilden.

Fra dansk etterretning pekes det på Russland som hovedmistenkt.

En europeisk tjenestemann sa at det er en dansk regjeringsvurdering på gang, og det kan ta opptil to uker før en etterforskning begynner ordentlig fordi trykket i rørene gjør det vanskelig å nærme seg lekkasjestedet – selv om en annen kilde kjent med saken sa at sonden kunne begynne så snart som søndag.

Kreml har offentlig nektet for å ha sabotert rørledningene. En talsmann kalte påstanden «forutsigbart dum og absurd».

Kan ta opptil to uker før gassledningene kan undersøkes

mest lest