Frp innrømmer feil – og stiger på meningsmålingene

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 30. september 2022 | 20:41

Frp er det partiet på Stortinget som ligger lengst til høyre. I flere europeiske land gjør denne fløyen gode valg, senest i Sverige og Italia. Men også Frp gjør det godt på målingene. Partileder Sylvi Listhaug tror det skyldes flere faktorer.

Tirsdag viste en måling i Nettavisen at Frp har en oppslutning på 16,7 prosent av velgerne. Det er bare tre prosentpoeng bak Ap og de er tre ganger så store som Senterpartiet.

På Klassekampens målinger kom bunnpunktet for Frp i februar 2021, med 6,4 prosent. Da hadde Sp 19,7 prosent. Nå er Sp nede på 6-tallet.

Listhaug sier i et intervju med Klassekampen at hun tror svaret på fremgangen er todelt.

– For det første har vi den mest handlingslammede regjeringen som jeg tror folk kan huske, sier Listhaug, og fortsetter:

– Det andre er at vi representerer alternative løsninger på spørsmålene som folk da ser, og som vi prøver etter beste evne å markedsføre. Når det gjelder alle prisene som øker, så ser vi i Norge at det er staten som blir rikere, mens alle andre blir fattigere. Det mener vi er galt.

Men Listhaug tror også snuoperasjonen Frp har gjort i energispørsmålene har bidratt. Ikke minst har partiet gått direkte ut og beklaget sine tidligere standpunkter.

– Vi har vært med å gjøre feil. Vi skulle ikke ha bygd de kablene. Og vi skulle ikke meldt oss inn i Acer, sa Frps Frank Sve til Klassekampen i januar.

Listhaug er enig.

– Jeg tenker at det var en feil å bygge de kablene når vi nå ser resultatet. Eksportkapasiteten økte med 45 prosent, og gjorde oss mye mer tilkoplet Tyskland og Storbritannia – to land som har blant de høyeste strømprisene i Europa.

Og når vi vet det, hvorfor ikke like godt innrømme at det var en tabbe, spør hun retorisk.

Inntil videre ser velgerne ut til å like den mer ydmyke versjonen av Frp. Men mot de andre partiene har tonen hardnet til. Frps politikk er blitt tydeligere.

– NRK tåkelegger hvilke saker som preget det italienske valget

 

mest lest