Putin erklærer Vesten som ondskapens akse

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 30. september 2022 | 15:56

Under dagens seremoni for innlemmelsen av fire ukrainske områder i Russland holdt Putin et halvtimes ideologisk oppgjør med Vesten. Det er Vesten som er Russlands motstander i denne konflikten, erklærte Putin.

Første del av talen handlet om innlemmelsen av de fire regionene Donetsk, Luhansk, Kherson og Zaporizjzja, Men det som var Putins hovedbudskap var å tegne opp et bilde av Russland som en forsvarer av frihet i møte med «kolonalistiske» og imperialistiske vestlig makter, med USA i spissen.

Putin omtalte Vesten som hyklersk og bedragersk og at deres forsøk på å underlegge seg andre land og innføre sitt eget system der var «grusom». Putin mente USA og Vesten var ute etter Russland fordi russerne aldri hadde latt seg kue. Derfor oppsto «russofobien».

Putin gikk detaljert til verks og omtalte konkrete historiske hendelser der Vesten hadde kolonisert, India ble nevnt, Vietnam, Afrika, Kina og Japan. Og Vesten gjorde dette under dekke av å ville noe godt, men det var for å dominere og utnytte andre land økonomisk, sa Putin. Han trakk også fram at det var USA som hadde brukt atomvåpen i 1945.

Målet til Vesten var å bryte opp Russland i mindre enheter og svekke landet. Han nevnte 1990-tallet som en katastrofe for Russland.

– De har bestemt seg for at vi aldri kan reise oss. Men Russland har reist seg igjen og blitt sterkt igjen.

– Vesten følger ingen avtaler. Løftene om ikke å utvide NATO østover, ble ikke holdt. Det var bare en skitten løgn, sa Putin.

Han trakk frem at Vesten søkte å bryte opp tradisjonelle familier og normer, og spurte retoriske om man i Russland ville snakke om flere kjønn enn to.

Putin nevnte også sprengningen av Nord Stream 1 og 2 og sa at «anglosakserne» sto bak denne «terroraksjonen». Han utdypet ikke det nærmere, men anglosaksere er normalt en benevnelse på britene. Men siden USA var en britisk koloni, kan man også inkludere USA i en slik benevnelse.

Motivet bak terroraksjonen, skulle være at USA ønsket det europeiske gassmarkedet for seg selv gjennom LNG og derfor ville kutte ut Russland som leverandør.

USA hevdet seg å være en god kraft, men dette er bare et fasade, mente Putin. Det handlet om dominans og underlegge seg alle andre land. Noen lands ledere hadde frivillig latt seg underkue, hevdet Putin, mens Russland og noen få andre land holdt stand. Denne motstanden tålte ikke Vesten, og derfor var Russland en fiende.

Putin nevnte også at dollaren ble brukt som et virkemiddel i denne dominansen og at det derfor var et mål å få avsluttet dollarens dominans. Den russiske presidenten fremstilte Vestens kampanje mot Russland som en eksistensiell trussel og manet hele befolkningen til å stå opp for friheten. Han oppfordret og andre land i verden til å reise seg mot Vesten og bli med Russland i denne kampen.

Ukraina og dets ledere ble omtrent ikke omtalt av Putin i det hele tatt i den nesten 45 minutter lange talen. Han nevnte Ukraina kun kort da han anmodet om at de ikke angrep de fore regionene og han ba dem om å komme til forhandlingsbordet «Vi er klar til å forhandle,» sa Putin.

Se talen her.

mest lest