NRK med klar støtte til Lula under valget i Brasil – blir omkamp mellom de to kandidatene

Avatar photo
John M. Johansen
Journalist
Publisert 3. oktober 2022 | 02:59

NRK lurer på om Jair Bolsonaros tilhengere vil ta til våpen om han taper presidentvalget i Brasil.

Så klar er støtten til venstresidens kandidat fra statskanalen i Norge.

Mange frykter vold og opprør hvis «tropenes Trump» taper presidentvalget i Brasil, skriver NRK.

Under de fire årene som Jair Bolsonaro (67) har vært president i Brasil, så beskrives dette av NRK som «en katastrofe for urbefolkningen, regnskogen og demokratiet i det store landet.»

Statskanalen intervjuer så en kvinne som de beskriver tilhører «den øvre middelklassen i et samfunn som er et av verdens mest delte mellom fattige og rike.»

Kvinnen mener Bolsonaro er en god president.

– Han gjør mye for helsestell og utdanning. For folks velferd. Jeg mener han er en god kandidat, sier hun til NRKs journalister i Brasil.

Les også: – NRK tåkelegger hvilke saker som preget det italienske valget

For henne er helse, utdanning og sikkerhet det viktigste før valget.

– Det er blitt mye mindre korrupsjon. Det er dessverre mange korrupte her i vårt Brasil, og jeg mener at det har blitt mye bedre under Bolsonaro, sier hun.

Så finner NRK et fattig par fra den største favelaen i Rio de Janeiro som støtter den tidligere presidenten Lula da Silva (76), som satt 580 dager i fengsel for korrupsjon, før landets høyesterett annullerte dommene mot ham og han kunne stille til valg igjen i 2022.

Fra en av Brasils favelaer. Foto: Luiz Gonzaga DE SOUZA fra Pixabay

– Min stemme går til Lula. Jeg satser hundre prosent på ham, ikke på Bolsonaro, sier kvinnen.

– Nå kommer Lula. Han har gjort noen feil i fortiden, men alle kan gjøre feil. Nå kommer han med nye ideer. Han vil utvikle favelaene og forbedre folks liv, det er et veldig godt løfte, derfor stemmer jeg på ham, sier mannen.

NRK plukker frem «en av Norges ledende Brasil-eksperter», Torkjell Leira, som mener følgende vil skje om ikke Bolsonaro vinner:

– Jair Bolsonaro har som Trump brukt mange år på å undergrave tilliten til valgsystemet. Han har nesten ikke latt det gå en måned uten at han har spredd usannheter eller direkte løgn om valgsystemet og sagt at det ikke er til å stole på. Så dessverre tyder det meste på at han vil protestere på et valg som han ikke vinner selv.

Leira mener det kan bli voldelige sammenstøt ut av protestene som han ser komme.

– Sannsynligvis vil han oppfordre tilhengerne sine til å protestere i gatene, kanskje vil noen av de mest ekstreme ta til våpen, og da blir det voldelige sammenstøt, sier Brasil-eksperten.

NRK sammenligner så dette med det de mener var Trump-tilhengere som stormet kongress-bygningen i USA for snart to år siden.

Så langt viser opptellingen etter presidentvalget i Brasil at venstresidens kandidat, Luiz Lula da Silva, leder over den sittende president Jair Bolsonaro.

Men siden ingen av dem har fått over 50 prosent av stemmene, blir det en 2. valgomgang 30. oktober.

Tsjetsjenias leder Kadyrov tar til orde for bruk av taktiske atomvåpen i Ukraina

mest lest