Mandag ble det klart at Finanstilsynet foreslår å stramme inn boliglånsforskriften. Nå advares det mot konsekvensene.
Finanstilsynet foreslår blant annet at maksimalgrensen for låntakerens samlede gjeld ved yting av nye lån reduseres fra 5 til 4,5 ganger brutto årsinntekt. Bankene skal også få mindre fleksibilitet fra å avvike fra kravene.
Finanstilsynets mener det er økt risiko for finansiell ustabilitet sammenliknet med situasjonen da gjeldende utlånsforskrift ble fastsatt.
«Hensynet til finansiell stabilitet tilsier derfor at det fortsatt settes rammer for bankenes utlånspraksis, og at kravene i gjeldende forskrift strammes noe inn for å motvirke oppbyggingen av gjeld i sårbare husholdninger.», skriver Finanstilsynet i sin begrunnelse for innstramningsforslagene.
– Det er ekstremt spesielt at de kommer med dette nå. Det innebærer en ganske kraftig innstramming i muligheten til å få lån, sier Henning Lauridsen, administrerende direktør i Eiendom Norge.
Også professor Are Oust ved NTNU, som forsker blant annet på boligøkonomi og boligbobler, er kritisk til forslaget.
– Denne utlånsforskriften har stor styrke i seg og kan gjøre store endringer i boligpriser, sier han til E24.
Oust frykter at endringer i utlånsforskriften kan føre til finansiell ustabilitet. Altså helt motsatt av det Finanstilsynet tilstreber.
– Endringen i seg selv, og forslag til endringer generelt, kan gjøre boligmarkedet nervøst nå og i all mulig fremtid, sier han.
Norges bank ønsker ingen endring i forskriftene. Det er Finansdepartementet som tar den endelige avgjørelsen.
Slutten på en økonomisk og ideologisk epoke: Hva har vi i vente?