Norge må importere kraft: – Et bevis på at vi trenger kraftkablene, sier Jonas Gahr Støre

Avatar photo
John M. Johansen
Journalist
Publisert 5. oktober 2022 | 03:49

Lite nedbør og en rekordlav fyllingsgrad i vannmagasinene har gjort sitt til at Norge har vært en nettoimportør av strøm i fire uker på rad. 

Statnett mener dette viser viktigheten av å eksportere kraft til utlandet, skriver Nettavisen.

– Vi må forvente mottiltak ved at vi faktisk får redusert importmuligheten hvis vi går til redusert kapasitet ut av landet, sa Peer Olav Østli, konserndirektør for systemdrift i Statnett, på pressekonferansen fredag.

Han er ikke alene om å mene dette. Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) har lenge vært tilhenger av krafteksporten, og mener nå at dette beviser at han hadde rett.

– Det er et uttrykk for at vi også trenger å kunne få kraft fra Europa når det er tørrår i Norge og vi har lav fylling i magasinene vår. Vi må jo sikre at magasinene ikke blir for lave og det har vi gjort tiltak for, men nå er det et bevis på at vi også trenger den muligheten for å få kraft fra Europa, sier han.

Støre mener solidaritet er nøkkelen til kraftsituasjonen nå.

– Jeg tror mange håper på en kald vinter med snø, men vi må håpe at det nå kommer nedbør i vannkraftmagasinene våre, og så tror jeg mange i Europa håper vinteren ikke blir for kald, for de har en stor energiutfordring. Russisk gass uteblir og det er ganske dramatisk i mange europeiske land.

– Nå må vi stå sammen denne vinteren og komme gjennom den sammen – landene i Europa, men også at vi viser godt samhold i Norge, avslutter Støre.

Les også: Ber Elon Musk om å dra til helvete

Energipolitisk talsperson i Rødt, Sofie Marhaug, er derimot lite imponert over statsministerens syn. Hun mener denne situasjonen i utgangspunktet er skapt av politikere som har gitt bort Norges selvråderett.

– Det er rart man jubler over import av kraft. Man kan spørre seg hvor fornybar den kraften vi importerer er. Vi har skuslet bort vår unike kraftfordel og nå betaler vi prisen. Det er underlig at en kraftnasjon som oss skal importere fra England i stedet for å lagre vår egen fornybar kraft i de flerårsmagasinene vi har, sier hun.

– Vi brukte opp store deler av vårt batteri i året som gikk, særlig i fjor høst, sier Marhaug og viser til den store krafteksporten fra Norge gjennom deler av fjoråret.

Hun mener Norge ikke skulle ha eksportert så mye strøm som vi alt har gjort, og dermed satt oss selv i en vanskelig situasjon.

– Jeg vil si at det understreker noe vi har advart mot, nemlig at vi har tappet våre vannmagasiner over lang tid. Det at vi importerer og går mot underskudd og rasjoneringer et dårlig tegn og et tegn på at vi burde regulere eksporten mye strengere enn vi har gjort, sier Marhaug.

Men energipolitisk talsperson i Norges største parti, Nikolai Astrup, er helt enig med Støre.

– Mulighetene for å importere strøm når magasinfyllingen er lav, er viktig for å ivareta forsyningssikkerheten. En tørr vår og sommer i store deler av Sør-Norge gjør at magasinfyllingen er lavere enn normalt, og importen gjør det mulig å holde igjen vann i magasinene for å sikre at det er tilstrekkelig med vann gjennom vinteren, sier Astrup.

Han deler også statsministerens syn på å gi for å kunne få tilbake.

– Hvis magasinfyllingen er kritisk lav må første prioritet være å sikre vår egen forsyningssikkerhet. Men generelle eksportbegrensninger, som regjeringen heldigvis ikke går for, vil virke mot sin hensikt fordi det også kan hindre import i de periodene vi har behov for dette. Det kan derfor svekke forsyningssikkerheten vesentlig, avslutter Astrup.

Fersk meningsmåling: Ap under 20 prosent

 

mest lest