Kreml gir støtte til Musks «fredsforslag»: Senator kaller det en «fornærmelse»

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 6. oktober 2022 | 15:42

Det var tidligere i uken Tesla-sjef og verdens rikeste mann, Elon Musk, på Twitter forslo en skisse til løsning på Russlands invasjon av Ukraina.

Musk mente Krim burde være russisk, Ukraina burde avstå fra å søke Nato-medlemskap og befolkningen i de okkuperte områdene skulle få stemme i et valg organisert av FN om de ville tilhøre Russland eller Ukraina. Det ville være demokratisk, mente han.

Dette blir sannsynligvis resultatet til slutt uansett. Det er bare et spørsmål om hvor mange som dør før den tid, fortsatte han om minnet også på at kjernefysisk krig var et mulig utfall av krigen.

Ukrainas ambassadør i Tyskland, Andrij Melnyk, slo umiddelbart ned forslaget.

– Dra til helvete, er mitt ikke veldig diplomatiske svar til deg. Det eneste som skjer nå (som følge av Musks twittermelding) er at ingen ukrainer noen gang vil kjøpe den jævla Tesladritten din. Så, lykke til, skrev han ifølge CNBC.

– Positivt

Ifølge Reuters sier Kreml-talsmann Dimitry Peskov i en uttalelse at «Det er positivt at noen som Elon Musk leter etter en fredelig utgang på denne situasjonen. Sammenliknet med mange diplomater, søker Musk for måter å oppnå fred på. Å skape fred er umulig uten å oppfylle Russlands betingelser.»

I USA blir Musks forslag slått ned.

– Med all respekt for Elon Musk – og jeg respekterer ham – så foreslår jeg at han setter seg inn i fakta rundt Russlands invasjon av Ukraina, skriver senator Lindsay Graham på Twitter.

Deretter ramser han opp en del fakta.

Til det svarer Musk med å legge ut et bilde som viser stemmepreferanser i valget i 2012 i Ukraina. I øst er det støtte til pro-russiske partier

Below is the electoral map of 2012. Blue is the pro-Russia party. pic.twitter.com/YkZ9hipyAV

– I den grad folkeviljen teller, så bør vi enhver konflikt, støtte nettopp viljen til folk som bor det, skriver Musk videre.

– Å foreslå at vi får en avslutning på invasjonen ved simpelthen å gi Russland en del av Ukraina, etter all lidelsen, er idiotisk responderte Graham. – Det er også en fornærmelse mot motet til ukrainerne som forsvarer sitt hjemland.

Tesla skal lage millioner av menneskelige roboter

mest lest