Investor mener folk i Norge blir fattige: – Den grådigste staten i verdenshistorien

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 7. oktober 2022 | 07:05

Det er kun 6–7 prosent av nordmenn som jobber i eksportindustrien. Alle andre mister sparepengene sine av hensyn til disse, sier investor Harald Moræus-Hanssen.

– Vi har overskudd på en trilliard kroner, men kjører svak krone som gjør nordmenn fattige, sier Moræus-Hanssen, til Finansavisen.

– Nå er det mye som bremser økonomien, og vi har en rentepolitikk som biter, samt et stramt statsbudsjett som om Norges overskuddet ikke eksisterte. Stat og kommuner soper inn 50 milliarder på høye strømpriser og gir ut litt i strømstøtte. Samtidig som vi har utrolige olje- og gassinntekter later vi som vi må ha et stramt budsjett, men de om det, sier Moræus-Hanssen.

– Vi fører en politikk der vi steriliserer alle overskuddene fra olje som om de ikke eksisterte.

– Jeg føler Norge fører en politikk som om handelsoverskuddet ikke eksisterte. Da jeg gikk på skolen skulle nasjoner med enorme handelsoverskudd ha en sterk valuta, men vi kjører svak valuta. Heldigvis eier jeg mye dollarverdier. Men det er veldig trist for folk i Norge som blir fattige. Det er blant det jeg ikke forstår noe av, sier han.

Valutapolitikken
– Hvis kronen fortsetter å falle 10 prosent mot dollar vil folk som eier kroner bli fattigere. Jeg skjønner ikke valutapolitikken. Det er kun 6–7 prosent av nordmenn som jobber i eksportindustrien. Alle andre mister sparepengene sine av hensyn til disse.

Oljefondet
– De sikter mot 2,5 prosent avkastning på oljefondet, men etterfyllingen er også absurd stor. Likevel skal de øke skattene. Det er den grådigste staten i verdenshistorien. Vi har overskudd på en trilliard kroner, og likevel skal de øke skattene, sier Harald Moræus-Hanssen

Vedum forsvarer seg på Facebook: – Greit at du mener jeg er en gjøk, men…

mest lest