Krimbroen kollapset etter eksplosjon: – Et av de viktigste øyeblikk i krigen

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 8. oktober 2022 | 09:54

All trafikk over Kertsjbrua, som knytter den annekterte Krim-halvøya til det russiske fastlandet, ble stanset som følge av en eksplosjon, ifølge russiske medier. 

Utpå lørdag skal det være åpnet for begrenset trafikk igjen over broen. Tre personer skal ha blitt drept i eksplosjonen.

En bilbombe utløste brannen i flere drivstofftanker som ble fraktet på et godstog, ifølge russiske myndigheter.

– Krim, broen, begynnelsen. Alt ulovlig må ødelegges, alt som er stjålet, må returneres til Ukraina, skriver en rådgiver for Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, Mikhajlo Podoljak på Twitter.

Bilder fra stedet kan tyde på at deler av broen har rast sammen.

– Dette må være en godt planlagt sabotasjeaksjon som klarer å ta ut både jernbanelinjer og veibaner. Her må sprengladninger være plassert på bærebjelker flere steder. Det er mest sannsynlig ukrainske spesialstyrker som står bak, sier oberstløytnant Palle Ydstebø, Krigsskolens ekspert på landkrig, til VG.

– For det første har de klart å kutte en så vital forsyningslinje, men dette har også en stor informasjonsdimensjon. Denne aksjonen sender kraftige signaler til både Russland og omverdenen om hva de ukrainske styrkene kan få til, sier han.

– Reaksjonen fra Kyiv-regimet på ødeleggelsen av sivil infrastruktur synliggjør hendelsens terror-karakter, skriver talsperson for Russlands utenriksdepartement, Maria Zakharova på Telegram.

Ria siterer russiske myndigheter på at to av kjørefeltene på broen er ødelagt.

NUPI-forsker Indra Øverland skriver på Twitter at broene mellom Krim og Russland er av «stor symbolsk, psykologisk, økonomisk og militærstrategisk betydning».

Han påpeker at broene kostet 228 milliarder rubler, og har blitt sett på som trygge og effektive ruter for å frakte varer, militært materiell til Krim og fronten i Kherson sør i Ukraina.

– Angrepet på Kertsj-broen er et av de viktigste øyeblikkene i Russlands krig mot Ukraina, skriver Øverland.

Russland bygget broen etter annekteringen av Krim i 2014. Den sto klar i 2018, og er 19 kilometer lang.

Støtt oss ved å abonnere på iNyheter

mest lest