Justisdepartementet og Politidirektoratet tatt med buksene nede nok en gang

Avatar photo
John M. Johansen
Journalist
Publisert 10. oktober 2022 | 08:56

Fagfolk mener norsk politi ikke har nok fagkunnskap om droner.

Overingeniør Håheim-Saers kritiserer Justisdepartementet for manglende droneberedskap hos politiet.

– Beredskapen rundt droner har vært generelt fraværende. Det er ikke før nå vi setter temaet på dagsorden, sier han til TV 2.

– Politiet i Norge har ikke fått muligheten til å etablere kontroll på dronevirksomheten. De har ikke verktøy til det. Det brukes unødvendig mye politikraft på å løpe etter uvøren bruk av guttestreker med droner. Det er rett og slett bekymringsfullt, mener overingeniøren.

Justisdepartementet vil ikke svare på kritikken og henviser til Politidirektoratet.

– Politiet har jobbet, og jobber, med å bygge fagkompetanse om droner. Politidistriktene har fått mulighet til å utdanne dronepiloter over tid, og ved utgangen av året vil det være rundt 100 dronepiloter i politiet, sier beredskapsdirektør Tone Vangen i Politidirektoratet.

Les også: NVE: Droner observert ved norske kraftinstallasjoner

På spørsmål om dronebruk er uvanlig i Nordsjøen, svarer Håheim-Saers følgende:

– Nei, det er veldig vanlig. Droner kan brukes i forskjellige kontekster ute på sokkelen. Men når det oppstår usikkerhet rundt ukjente droner, er det viktig å ta bort usikkerheten ved å etablere rutiner og metoder for å etablere kontroll på dronevirksomheten rundt installasjonene.

– Det er ikke for sent å etablere beredskap. Da må man gjøre det på en kunnskapsbasert måte og prate med de riktige folkene. Men slik det er nå, så tror jeg ikke Justisdepartementet verken har kontroll eller prater med de riktige folkene.

Stabssjef Gustav Landro i Vest politidistrikt må krype til korset og sier at det behøvs hjelp fra andre i farlige situasjoner som involverer droner.

– Politiet har noe kompetanse, men vi er nødt til å støtte oss på andre enheter som kan hjelpe oss. Hvis vi har behov for å håndtere droner, som kan bli farlige i kritiske områder, har vi muligheten til å be om bistand fra andre enheter, svarer Landro.

Historiker: – Norge er en sentral krigsarena

mest lest