Russer tatt med droner varetektsfengsles: Fløy droner i Norge i månedsvis

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 14. oktober 2022 | 12:12

Russeren som tirsdag ble pågrepet av politiet på vei ut av landet med to droner på Storskog, er i Indre og Østre Finnmark tingrett varetektsfengslet i to uker.

Ifølge fengslingskjennelsen har mannen reist gjennom Norge siden august i år. I bagasjen hadde han 4 terabyte lagrede bilde- og filmfiler hvor deler er kryptert. Han hadde også tre pass med seg i bagasjen.

Mannen er siktet for brudd på sanksjonsloven og sanksjonsforskriften, som trådte i kraft etter at Russland gikk til krig mot Ukraina.

Mannens forsvarer, advokat Jens Bernhard Herstad, opplyste torsdag til Dagbladet at hans klient hadde begjært seg løslatt.

– Det er beslaglagt to droner og elektroniske lagringsenheter som skal gjennomgås for å se omfanget og innholdet av den flyvningen som har skjedd over norsk territorium. Det vil også bli undersøkt om det er begått ytterligere straffbare forhold i forbindelse med flyvningen, skriver politiadvokat Anja Indbjør i en pressemelding fredag formiddag.

Ifølge NRK ble mannen avslørt i en rutinekontroll på grensen tirsdag da han var på vei tilbake til Russland.

Mannen innrømmet å ha vært i Norge som en vanlig fotointeressert turist. Ifølge mannens forsvarer, Jens Bernhard Herstad, har 50-åringen sagt at han var i landet på en vanlig ferietur.

Nå sprer frykten seg: Kan internett kollapse?

mest lest