Riksadvokaten vil frifinne Viggo Kristiansen

Avatar photo
Publisert 21. oktober 2022 | 13:33

Riksadvokaten har lagt frem avgjørelsen om at Viggo Kristiansen må frifinnes for overgrep og drap i Baneheia i 2000, der Stine Sofie Sørstrønen (8) og Lena Sløgedal Paulsen (10) ble funnet voldtatt og drept.

– Saken har fått dypt tragiske konsekvenser, især for Kristiansen, som altså har sonet over 20 år i fengsel og dermed har blitt frarøvet store deler av sitt liv. Hans nærmeste har lidd et ufattelig tap. Jeg vil derfor på vegne av påtalemyndigheten på det sterkeste beklage den urett som er begått, sier riksadvokat Jørn Sigurd Maurud på en pressekonferanse.

Bakgrunnen for dette er at det samlede etterforskningsmaterialet ikke gir bevismessig grunnlag for straffeforfølgning av Kristiansen for de forholdene han ble dømt for i Baneheia-saken, argumenterer riksadvokaten.

– Tvert imot har det kommet til nye opplysninger som klart svekker de bevisene som forelå mot Kristiansen da han ble dømt, sier han.

Les også: Musk vil sparke 75 prosent av Twitter-ansatte

Riksadvokatens avgjørelse er bygget på en vurdering av DNA-bevis, teledatabevis og Jan Helge Andersens forklaring.

– Oppsummert er det min vurdering at det ikke foreligger DNA-bevis som underbygger det sentrale bevis som ble lagt til grunn da Kristiansen ble dømt, nemlig at handlingene måtte være begått av mer enn en gjerningsperson, sier Maurud om DNA-bevisene.

Han trekker også frem at teledatabevis underbygger at Kristiansen ikke er skyldig. I tillegg mener riksadvokaten at Andersens forklaring har svakheter.

Riksadvokaten samtykker til at det ikke behøver å være noen ny hovedforhandling. Nå er det opp til lagmannsretten å avsi en frifinnende dom for Viggo Kristiansen.

Kristiansen har hele tiden nektet straffskyld, men ble dømt til 21 års forvaring.

Klaget på kelner – ble hengt ut på sosiale medier som rasist

 

mest lest