Undersøkelse om norsk økonomi: Priser stiger raskere enn lønn

Avatar photo
Benjamin Bringsås
Journalist
Publisert 23. oktober 2022 | 17:03

Markedsanalysebyrået Ipsos gjennomfører en kvartalsvis undersøkelse på oppdrag fra Norges Bank. Tallene spår fortsatt økt inflasjon.

Den omfattende Forventingsundersøkelsen har til hensikt å kartlegge forventningen til norsk økonomi blant næringslivsledere, partene i arbeidslivet og private husholdninger, samt økonomer i finansnæringen og akademia. Studien tar for seg tema som inflasjons-, lønns-, valutakurs- og renteutvikling, og har blitt gjennomført siden 2002.

Bakgrunnen for undersøkelsen er å samle data for Norges Bank til å rette pengepolitikken inn mot et mål om lav og stabil inflasjon. Forventninger til den fremtidige prisutviklingen kan i seg selv spille en rolle for den faktiske prisutviklingen. En regelmessig spørreundersøkelse kan bidra til større innsikt i disse spørsmålene, står det i rapporten.

Tredje kvartals utgave av undersøkelsen ble publisert i en pressemelding av Ipsos den 19. oktober, og resultatene er tydelig:

Priser og inflasjon vil fortsette å stige.

Av næringslivslederne er det 47 prosent som forventer økte innkjøpspriser og 33 prosent forventer at utsalgspriser vil øke mer de neste 12 månedene sammenlignet med de siste 12 månedene. Bare 25 prosent av næringslivslederne mener lønnsomheten til egen bedrift har blitt bedre de siste 12 månedene, noe som er en nedgang på 3,9 prosentpoeng sammenlignet med forrige kvartal, og bare 20 prosent av næringslivslederne tror at lønnsomheten i egen bedrift vil forbedre seg det neste året.

Les også: Inflasjon er den største globale bekymringen

Privat husholdninger merker også helt klart prisveksten. Tallet på de som tror prisene på varer og tjenester har steget de siste 12 månedene, er på hele 96,4 prosent av alle spurte. Og ingen lys virker å sees i enden av tunellen. 82,5 prosent av husholdningene tror prisene på varer og tjenester vil bli ytterligere høyere i løpet av de neste 12 månedene.

Samtidig som husholdningene tror at prisene vil stige med 3,6 prosent i løpet av de neste 12 månedene, opplever de at deres lønn eller pensjon i snitt bare har økt med 2,6 prosent det siste året.

Den forventede prisstigningen vi opplever i disse tider har ikke vært like høy siden finanskrisen i 2008.

Artikkelen fortsetter.

Økonomiekspertenes forventning til prisstigning. Skjermbilde, Forventningsundersøkelsen, Ipsos.

Resultatene kommer kort tid etter en annen undersøkelse gjennomført av Ipsos: den globale What Worries the World-undersøkelsen som analyserer hva befolkningen i 29 ulike land mener er de viktigste sosiale og politiske utfordringene. For sjette måned på rad er det inflasjon som er folks største bekymring, og bekymringsnivået har steget 14 måneder på rad med en jevn økning siden midten av 2021.

Det er hele 12 land og 40 % av mennesker globalt i snitt som mener inflasjon er deres største samfunnsutfordring, noe som slår andre saker som fattigdom og sosial ulikhet (31 %), finansiell eller politisk korrupsjon (26 %), arbeidsledighet (26 %) og kriminalitet og vold (26 %), som sammen utgjør de fem største globale bekymringene.

– Hver dag jeg setter nøkkelen i døren, taper jeg flere tusen kroner

mest lest