Milliardær er bekymret: – Oljeselskapene er bemannet med klimaaktivister

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 24. oktober 2022 | 16:20

– Man må pumpe etter olje og gass igjen, men oljeselskapene er bemannet med klimaaktivister. Exxon og Shell sitter på hendene sine, sier Harald Moræus-Hanssen.

Harald Moræus-Hanssen (59) gikk fra shipping til å putte halvparten av pengene i energi, skriver Finansavisen etter å ha snakket med milliardæren på Investordagen forrige torsdag.

Moræus-Hanssen sier mye av det samme som Øystein Stray Spetalen.

– Det investeres mer i fornybar energi pr. år enn det investeres i olje og gass. Sol og vind står for 6 prosent av verdens energiproduksjon. Det har ikke sjanse, sa Spetalen under samme konferanse og henviser til oljens veldige energitetthet.

Moræus-Hansen er enig.

– Regnestykkene er ikke så vanskelige. Man må pumpe etter olje og gass igjen. Det er klart nå i hvert fall. Vi må tilbake til likevekt, sier han og fortsetter:

– Man må pumpe etter olje og gass igjen, men oljeselskapene er bemannet med klimaaktivister, sier Harald Moræus-Hanssen.

For kort tid siden skulle «alle» med i det grønne skiftet og ingen ville innrømme at de investerte i ny olje- og gassproduksjon. Også Exxon, Shell og Equinor skulle bli gradvis. Etter energikrisen, har noen turt å si ifra. Deriblant Spetalen og Moræus-Hansen.

Harald Moræus-Hanssen tjente sine første kroner som avisbud, Senere ble han sjef i meglerhuset Fearnley. Samtidig har han bygget opp en stor investeringsportefølje, som nå domineres av containerskip, energiaksjer og eiendom.

– Når jeg ser tilbake har jeg tjent penger når jeg har investert i ting jeg tror jeg kan bedre enn andre. Når jeg har tapt penger har det vært på ting jeg ikke kan så mye om. Jeg har stolt på andre. Da er ikke oddsen engang 50/50, men under 40 prosent for at det går bra. Der jeg har investert i noe jeg kan godt har jeg hatt 60 prosent sjanse for å lykkes. Når man ser det over tid, så slår det ut i penger, sier Moræus-Hanssen.

Kapital mener Moræus-Hansen er god for om lag 3,2 milliarder kroner og plasserer ham på 132 plass av Norges rikeste.

Han hevder han ikke hare planer om å flytte til Sveits. Det tidligere avisbudet trives for godt i Norge, sier han.

Spetalen ut mot norsk batteriproduksjon: – Tull og tøys. Det går til gokk

mest lest