Spetalen har solgt det «grønne sølet»

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 24/10/2022 | 10:27

I helgen kunne iNyheter melde om milliardær og kjendisinvestor Øystein Stray Spetalens syn på norsk batteriproduksjon. Men han har liten tro på å satse på fornybar energi overhodet.

Regjeringen har varslet at det skal investeres mange milliarder i batteriproduksjon i årene som kommer. Deriblant offentlig kapital. Helt galskap, mente Spetalen.

– Det er noe vi har null kompetanse på. Det er 99,9 prosent sjanse for at dette går helt til gokk. Vi vet ikke noe om det og skal kjøpe deler fra her og der, fnyste Spetalen.

Spetalens spådom er at batterifabrikken Morrow kom til å gå i null, altså bli verdiløs.

– Morrow kommer til å gå i null. Jeg er petroleumsingeniør, så tidligere har jeg deltatt i Quantafuel-diskusjonen, og jeg sa at det var umulig å få til. Det samme sier jeg om de batterigreiene.

– Det er trist for Norge. Det er galskap. Det ødelegger så mye, sier han.

– Dumme, fornybare ting

Satsingen på fornybar energi generelt har han heller ikke tro på.

– Det investeres mer i fornybar energi pr. år enn det investeres i olje og gass. Sol og vind står for 6 prosent av verdens energiproduksjon. Det har ikke sjanse, sier han og henviser til oljens veldige energitetthet.

– Én liter olje har samme energi som 1.800 arbeidstimer, ett årsverk. Energimengden i olje er så enorm, sa Spetalen under Investordagen arrangert av Finansavisen. Han er utdannet petroleumsingeniør.

Folk har ikke forstått er alt som er bygget av innen industri og økonomi er basert på billig energi. Nå stiger energipriser og dermed inflasjonen. Spetalen viste til at «land etter land går i veggen på grunn av inflasjonen».

I Sri Lanka kuttet de kunstgjødsel, og inflasjonen økte til 100 prosent. «Alt er basert på billig energi,» hevder investoren. Men fornybare energikilder er dyre.

– Vindkraft koster 2,50–3 pr. kilowattime å bygge, og vedlikeholdskostnadene er enorme, sa Spetalen.

– Folk har feilinvestert i dumme, fornybare ting.

Han mener dets snarere er «kjempemuligheter i olje».

– Det grønne sølet

Finansavisen peker på at Spetalen selv har latt seg friste til flere grønne investeringer.

Han innrømmer det, men sier de har klart å komme seg ut av det meste.

– Nå har vi klart å selge mye av det grønne sølet. Vi har noe igjen, som vi håper går bra. Noen av selskapene har en misjon. Det er teknologiselskaper, men å investere i vindmøller og solceller – hvis du har lyst til å tape penger er det bare å sitte der, sier han.

Spetalen ut mot norsk batteriproduksjon: – Tull og tøys. Det går til gokk

mest lest