Får plass blant de store: Ny-partiet INP inn i gallupen
Industri- og næringspartiet (INP) får i oktober 1,7 prosent på Norstats gallup for Vårt Land. Norstat velger nå å gi partiet en egen søyle i diagrammet byrået presenterer, skriver avisen.
– Når et parti klart passerer én prosent i oppslutning, velger vi å presentere det for seg selv. Dette er tjenlig når Andre-gruppen er stor nok til å ta mandat, forklarer Mads Motrøen, ansvarlig for politiske målinger i Norstat.
På en nylig måling iNyheter presenterte fikk INP hele 2,8 prosent, og i en fylkesmåling for Rogaland i regi av Stavanger Aftenblad i september fikk INP en oppslutning på 3,2 prosent.
Det ville gitt partiet en representant i fylkestinget i Rogaland. De skal også være inne i bystyret i Bergen i en måling for gjort for BT.

Valgforsker Bernt Aardal tror det å sidestilles med de etablerte i slike oversikter, kan gi nykommere en ekstra-effekt:
– Innad i et lite parti kan det utløse energi. Og utad kan velgere bli mer oppmerksomme på dem. Øker oppslutningen, kan også kravet komme om å få delta i større debatter. Dette er en politisk dynamikk man må være oppmerksom på, sier Aardal.
Partileder Owe Ingemann Waltherzøe kan neste ikke tro det han hører når iNyheter forteller ham nyheten.
– Dette er jo helt fantastisk. Dette har vi nesten ikke turt å håpe på en gang, sier han.
– Gøy
– Normalt er det slik at de skiller på Stortingspartiene og «Andre», så dette er bare gøy, sier han.
Waltherzøe tror også det kan gi økt oppslutning.
– Enig med Bernt Aardal. Dette kan være den lille dytten vi trenger for å nå neste mål, som er 3,5 prosent før året er omme, sier han.
INP kunne nylig melde at de passerte 7000 medlemmer. Partiet ble stiftet så sent som i februar 2020.
Partileder Owe Ingemann Waltherzøe kommenterte fremgangen slik til iNyheter for noen dager siden.
– Vi har jo en lissepasning i at vi har tidenes mest handlingslammede regjering som viser seg å ikke kunne takle en krise eller to. Tenker da på strømpriskrisen som veldig enkelt kunne vært avblåst ved å endre energiloven av 1991.