General Keane: – Vi kan tape en krig med Kina

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 31. oktober 2022 | 22:49

USAs utenriksminister Anthony Blinken sa forrige uke at Kina ikke lenger føler seg forpliktet til å frastå fra å bruke makt over spørsmålet om Taiwan.

Blinken åpnet under en konferanse arrangert av Bloomberg for at Kina har framskyndet sin «timeplan» for hvordan de skal innlemme Taiwan med «moderlandet». USA godtar formelt at det bare finnes «ett Kina», men har beholdt strategisk uklarhet rundt om de vil komme Taiwan til unnsetning i tilfelle et kinesisk angrep på øya.

Det har derfor vakt oppsikt når Joe Biden ved to anledninger den siste tiden har svart bekreftende på at det vil USA nettopp gjøre.

Blinken sa videre at Kina har besluttet å bruke makt hvis politisk press ikke fungerer. Det har kommet ulike estimater fra amerikanske militære tjenestemenn og eksperter på hvor raskt Kina kan begynne å vurdere militærmakt.

USAs marine har tidligere sett for seg at en angrep kan komme innen 2027, men 21, oktober sa admiral Mike Gilday at Kinas 20-årige merittliste med å levere «alle løfter de har gitt tidligere enn de sa» indikerte at Kommunistpartiet kunne prøve å ta Taiwan med makt når som helst.

«Det er hvordan kineserne oppfører seg og hva de gjør,» sa Gilday under et arrangement i Atlantic Council. «Så når vi snakker om 2027-vinduet, i mitt sinn, må det være et 2022-vindu eller potensielt et 2023-vindu.»

Det kan skje når som helst.

– Vi vet vi kan tape

I lys av dette gikk pensjonert general Jack Keane, nylig ut og advarte om at USAs marine og øvrige styrker kunne ende opp med å tape en militær konflikt med Kina over Taiwan.

Keane sier først at han personlig ikke tror Kina kommer til å gjøre noe militært framstøt mot Taiwan før januar 2024, da det skalv være valg der. De vil avvente utfallet og se hvor fiendtlig mot Kina makthaverne blir.

Men skulle de bli en militær konflikt er Keane ikke optimist og viser til en rapport fra Heritage Foundation som tar for seg styrkeforholdet mellom USA og Kina. Når det gjelder skip, fly, missiler, hva som helst, sier han, så er Kina foran USA.

– Kina har også en økende kvalitativ fordel, ikke bare en kvantitativ fordel, hevder Keane og mener USA dermed har gitt fra seg den «avskrekkende» effekten de tidligere hadde.

Keane gir skryt til Donald Trump for å øke forsvarsbudsjettene, men sier Biden-administrasjonen ikke følger opp og at økningene nå blir spist opp av inflasjon.

– Vi er i en veldig farlig situasjon, sier han. – Hvis vi kommer i en krig med Kina, tror jeg de fleste av oss vet hva som potensielt kommer til å skje. Vi kan tape. Alle krigsspill (war games) vi kjører, sier oss det samme. Og jeg var selv involvert i et for noen uker siden.

Under et «war game» simulerer man en strid og ser hva utfallet blir.

Bare gubber på toppen av Kinas kommunistparti

mest lest