Biden ble sint på «utakknemlig» Zelenskyj

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 1. november 2022 | 10:26

President Joe Biden og Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har rutinemessige samtaler. Blant annet i forkant av annonsering av nye amerikanske bevilgninger til Ukraina. Men en telefonsamtale mellom de to lederne i juni ble annerledes ut enn de tidligere. Der opplyser fire kilder NBC har snakket med.

Biden var knapt ferdig med å fortelle Zelenskyj at han nettopp hadde gitt grønt lys for ytterligere 1 milliard dollar i amerikansk militærhjelp til Ukraina da Zelenskyj begynte å liste opp all tilleggshjelpen han trengte og ikke fikk.

Biden mistet angivelig besinnelsen, sa folk som er kjent med samtalen. Det amerikanske folket var ganske sjenerøst, og administrasjonen hans og det amerikanske militæret jobbet hardt for å hjelpe Ukraina, sa Biden, og hevet stemmen. Biden mente Zelenskyj kunne vise litt mer takknemlighet.

Like etter gikk Zelenskyj ut på sosiale medier og takket USA for deres sjenerøse hjelp.

Les også: Status for iNyheter: Vi har klart å klore oss fast

Før telefonsamtalen 15. juni hadde presidentens frustrasjoner med Zelenskyj bygget seg opp i flere uker, skriver NBC. Biden og noen av hans fremste rådgivere følte at administrasjonen gjorde så mye den kunne så raskt den kunne, men at Zelenskyj fortsatte å fokusere offentlig på det som ikke ble gjort.

Fra Zelenskyjs perspektiv – så vel som fra enkelte østeuropeiske regjeringer og amerikanske lovgivere fra begge parter – har det vært gjentatt frustrasjon over at Det hvite hus i Biden går for sakte med våpenforespørsler, og først nølte med å godkjenne visse våpensystemer som Ukraina ba om, bare for å gi etter uker eller måneder senere under press.

Siden konfrontasjonen 15. juni har forholdet de to imellom angivelig vært bedre. Men konfrontasjonen skal gjenspeile den tvil Biden har om dybden på støtten i det amerikanske folk og den politiske klassen til de massive overføringene til Ukraina. Hvis oppslutningen om tiltakene falmer på hjemmebane, kan det bli vanskelig å få Kongressen med på fortsatt bevilgninger. Derfor er offentlige klager og mangel på takknemlighet et problem.

USA har totalt gitt 18,5 milliarder dollar i militærhjelp til Ukraina siden invasjonen 24. februar. I tillegg kommer mange milliarder dollar som er avsatt til budsjettstøtte og humanitær innsats.

Setter du pris på denne artikkelen? iNyheter trenger din støtte. Tegn abonnement eller støtt oss på Vipps 763291 eller bank 1506.80.92768

General Keane: – Vi kan tape en krig med Kina

mest lest