Regjeringen vil ikke anerkjenne massedrap på armenere som folkemord

Avatar photo
Publisert 1. november 2022 | 15:14

USA og 32 andre land kaller det folkemord. Støre-regjeringen vil ikke anerkjenne massedrapet på 1,5 millioner armenere som folkemord.

Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) besøkte Armenias hovedstad Jerevan 18. oktober. På programmet stod også et besøk til Armenias folkemordmuseum, et stort, utendørs minnesmerke. Dette ble reist for å hedre de rundt 1,5 millioner armenerne som ble drept i årene i 1915–1920.

Vårt Land skriver at det osmanske riket, som dagens Tyrkia er tuftet på, mistenkte den kristne minoriteten for å være innblandet i en sammensvergelse med Russland under den første verdenskrig. Store grupper av den armenske befolkningen ble i perioden 1915–1920 derfor massakrert, andre ble deportert til ørkenen i Syria, der mange med skutt, døde av sykdom eller ble forgiftet, ifølge armenske historikere.

En lang rekke land har de senere årene anerkjent massedrapet på armenerne som et folkemord. Sist ute var USAs president Joe Biden, i fjor vår:

– Vi minnes alle de som mistet livet i det armenske folkemordet under Det osmanske riket-perioden, og vi forplikter oss selv igjen til å forhindre at et slikt overgrep skjer igjen, sa han i en uttalelse.

Les også: Helikopterulykke i Trøndelag

I lys av Huitfeldts Armenia-besøk har Vårt Land spurt utenriksministeren om Støre-regjeringen og Norge er beredt til å bruke ordet folkemord. Svaret er nei, skriver avisen.

I en e-post til Vårt Land svarer statssekretæren til Huitfeldt, Eivind Vad Petersson (Ap) følgende:

– Norge bestrider ikke at det ble begått massive overgrep mot armenerne i 1915–1920, men begivenhetene kan best analyseres og vurderes av historikere, ikke av politiske myndigheter.

FNs folkemordkonvensjon fra 1948 har denne definisjonen: «Folkemord er handlinger utført med den intensjon å utrydde, helt eller delvis en rase eller en nasjonal, etnisk eller religiøs gruppe som sådan».

Ikke folkemord

– Norge har valgt å avstå fra å bruke folkemordbegrepet, folkerettslig definert i FN-konvensjonen av 1948, om hendelser som fant sted tidligere – med Holocaust som et viktig unntak, skriver Vad Petersson til Vårt Land.

Armensk kulturforening reagerer på avvisningen, og etterlyser mer politisk mot fra Støre-regjeringen. Informasjonsansvarlig Erik Grigoryan mener det er på tide for Norge å skifte standpunkt.

– Det er trist at regjeringen ikke vil si det som er moralsk rett, nemlig at det er snakk om et folkemord, sier han til Vårt Land.

En opptelling viser at regjeringer og nasjonalforsamlinger i 33 land er uenige med Norge; de bruker f-ordet. 19 av dem er europeiske – og storparten av dem er som Norge medlemmer i Nato.

Erik Grigoryan mener Norge har lite å frykte fra Tyrkia om de gjør som de 33 landene:

– Ta Frankrike som et eksempel. Da landet vedtok å bruke folkemord, svarte Tyrkia på sedvanligvis med fordømmelser. Men i etterkant har handelen mellom landet blitt styrket.

Ny avsløring: Big Tech jobber tett med amerikanske myndigheter for å stoppe «falske nyheter»

mest lest