Ble kronisk syk etter korona-vaksinering: − Vi har smerter i hjernen

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 4. november 2022 | 06:09

En ny norsk studie skal se nærmere på om det kan være en sammenheng mellom koronavaksine og kronisk migrene.

Det er mange som opplever migrene etter blitt vaksinert med korona-vaksine, VG skriver om Anette Svartdal (39) som følte livet stoppet opp etter andre vaksine dose.

Hun forteller at over natten endrer livet hennes seg dramatisk. Fra å løpe rundt i barnehagen med høy arbeidskapasitet, sitter Svartdal nå med kronisk migrene i en lenestol i den dempet belyste stua i Ulefoss.

– Vi har kroniske smerter i hjernen, som gjør at hverdagen og livet er vanskelig. Det går utover vår nærmeste familie. Det er veldig tøft for dem å se personen de lever med bli et spøkelse av seg selv, sier Svartdal til VG.

Hun har dokumentert hele historien fra da hun fikk stikket i armen i august i fjor frem til i dag.

Les også: Stor internasjonal koronastudie: Én vaksine ga høyere risiko for blodpropp

Våren 2021 begynte legene på Rikshospitalet å se pasienter bli lagt inn med en nyoppstått hodepine kort tid etter de hadde tatt koronavaksine. På bakgrunn av disse pasienthistoriene blir et forskningsprosjekt startet, for å se på sammenhengen mellom koronavaksine og en nyoppstått og alvorlig, vedvarende hodepine hos ellers friske pasienter. Målet med forskningen er å finne en behandling for disse menneskene.

Svartdal  forteller hva som hente etter hun fikk andre dosen av vaksinen. Lørdag morgen, dagen etter å ha tatt vaksinen, våkner hun med influensasymptomer og en dundrende hodepine. I utgangspunktet ganske vanlige bivirkninger. Etter noen dager er feberen over, og Svartdal går tilbake på jobb. Men hodepinen vedvarer, og slår henne nærmest helt ut. Hun får tics, og hun husker dårlig.

– Bare det å lage frokost til datteren min var kjempevanskelig. Innen jeg kom på kjøkkenet hadde jeg glemt hva jeg skulle, sier Svartdal.

I månedsskiftet september/oktober i fjor blir hun innlagt på nevrologisk avdeling på Sykehuset Telemark. Symptomer er som på slag, men MR-undersøkelsene er likevel helt fine.

Prosjektleder Aamodt på Rikshospitalet, sier til VG at de på våren 2021 ble oppmerksomme på at et økende antall pasienter ble lagt inn med en nyoppstått hodepine, kort tid etter de hadde tatt koronavaksine.

Les også: Moderna-sjef sammenligner covid med influensa og mener kun sårbare trenger vaksinen

Felles for disse var at de ikke hadde noen forhistorie med hodepineplager.

Nå er ca. 50 personer med i studien. Ifølge Legemiddelverket, som overvåker vaksinebivirkninger, finnes det mange flere med lignende plager.

Moderna har ikke besvart henvendelse fra VG, men Joachim Henriksen, kommunikasjonssjef for Pfizer i Norge, sier til VG:

– I Norge er heldigvis en høy andel av befolkningen vaksinert i løpet av pandemien. Det innebærer også at mange av de sykdommer eller helseproblemer som uansett rammer mennesker, i en del tilfeller også vil oppstå etter at en vaksine er satt.

EU-kommisjonens leder etterforskes for korrupsjon etter vaksineavtale med Pfizer

mest lest