Får skryt for å kreve at prestestyret i Iran må gå av: – En mann med baller!

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 4. november 2022 | 13:46

– En leder må ikke undertrykke; må ikke slå sitt eget folk; må ikke drepe dem.

Det sa Masud Gharahkhani til den persiskspråklige TV-kanalen Iran International torsdag kveld, melder NRK.

Det har vært store protester som har vært i ukesvis etter at den 22 år gamle Masha Amini døde i moralpolitiets varetekt i september.

Opp mot 280 personer kan være drept i de blodige demonstrasjonene.

– Det er nok nå

Gharahkhanis familie flyktet selv fra Den islamske republikken da han var fem år gammel. De bosatte seg på Skotselv i Buskerud.

Når han nå henvender seg til landets øverste leder, ayatolla Ali Khamenei, ber han ikke det iranske lederskapet om å moderere seg.

I stedet ber han dem gå av.

– Dere har styrt i 44 år. Det er nok nå, sier han.

Siden første protestuke i september har stortingspresidenten uttrykt støtte til demokratidemonstrantene i landet.

– Da jeg først så bildet av Mahsa Jina Amini i koma, kjente jeg at jeg måtte si noe. Jeg publiserte en video der jeg sa at jeg ønsket for iranere det samme demokratiske styresettet jeg selv lever i, sier han til Iran International.

– Omfattende dialog

Det er utenriksministeren som normalt uttaler seg på Norges vegne i utenriksspørsmål. Anniken Huitfeldt er langt mer avmålt i sin kritikk og beskjeder.

I slutten av september snakket Anniken Huitfeldt med utenriksministeren i Iran, Hossein Amir-Abdollahian, om Mahsa Amini som døde under moralpolitiets varetekt.

– Jeg var tydelig på at dødsfallet er noe mange av oss reagerer sterkt på. Det er viktig at hendelsen etterforskes og at de som står bak stilles til ansvar, sa Huitfeldt til BT.

Huitfeldt sa Norge vil fortsette å ta opp menneskerettigheter i møter mellom iranske myndigheter og FN. Hun forsvarte senere kritikk mot regjeringens passivitet i kritikken med å skrive at «fordi vi har diplomatisk og politisk kontakt med iranske myndigheter, har vi en omfattende dialog med Iran om menneskerettighetssituasjonen i landet. Vi jobber langs flere spor og på flere nivåer.»

– En mann med baller!

Samfunnsdebattant Kjetil Rolness har fått med seg Gharahkhanis uttalelser. Rolness er imponert.

«Han gjør med dette alt en mann i hans stilling ikke skal gjøre: Bryter diplomatisk etikette. Blander seg inn i et annet lands anliggende. Avsetter et mektig regime. Samtidig gjør han nettopp det man skal gjøre, om man ønsker seg frihet, sannhet, demokrati og likestilling – også for andre. Og han gjør noe som vil bli lagt merke til, og kan bidra til islamismens fall i Iran,» skriver Rolness på Facebook og fortsetter_

– Honnør til Masud Gharahkhani, en mann med baller! Skam til regjeringen og UD som måtte vente på EU-vedtak, kommer med selvsagte fordømmelser av vold og drap, og forsøker innbille oss at menneskerettssituasjonen i Iran kan bedres med «omfattende dialog langs flere spor og på flere nivåer».

Artikkelen fortsetter.

I kommentarfeltet er folk enig.

– En mann av prinsipper og mot. Vi kan være stolt av Stortingspresidenten vår (en setning jeg aldri hadde trodd jeg skulle komme til å skrive noen gang), skriver en.

– Enig! Gharahkhani imponerer stadig, skriver en annen.

Kjetil Rolness med frontalangrep på NRK: – Komplett farse

mest lest