Thunberg (19) blir stadig mer radikal: Maner til kamp mot «undertrykkende» kapitalisme

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 6. november 2022 | 08:12

Thunberg mener klimakrisen «har sine røtter i rasistisk, undertrykkende» kapitalisme.

Under en lansering av sin nye bok «The Climate Book» på Royal Festival Hall i London tok Greta Thunberg (19) et «kraftig oppgjør» med Vestens kapitalistiske system, skriver Nettavisen.

Boken utkommer på en rekke språk samtidig og er også omtalt på iNyheter tidligere.

Dagbladet var blant annet fra seg av begeistring og ga boka terningkast 6.

– Greta Thunberg er blitt sammenliknet med Jeanne d’Arc. En like god parallell kan være Kassandra: Hun som i den greske mytologien fikk gaven å kunne fortelle sannheten, men også straffen med at ingen hørte på henne. Noe er underlig når en nittenårig kvinne står for fornuften, mens ansvarlige politikere pynter seg med ord og hule løfter, skrev anmelder Andreas Wiese.

Men en anmelder for NRK omtalte det Thunberg i boken som en slags «gammel­testamentlig Pippi, som tordner og refser oss for våre synder og bunnløse egoisme.»

NRK-anmelder Ola Hegdal mente boken viser at klimabevegelsen er i «ferd med å gå inn i en radikaliserings­prosess, der det handler mer om å utkonkurrere de andre i bevegelsen om å være mest rettroende, enn å få til faktisk forandring.»

Les også: Dagbladet gir Greta Thunberg-bok terningkast 6 – Men les hva NRK skriver

Noe liknende har den britiske avisa The Telegraph plukket opp.

Den 19 år gamle svensken er fortsatt lidenskapelig opptatt av klimakampen, men har i tillegg erklært kamp mot Vestens «undertrykkende» kapitalistiske system, skriver de ifølge Nettavisen.

Thunberg etterlyser en total omveltning av systemet, og anklager makteliten for å ha diktert fram en «normalsituasjon» som har resultert i et sammenbrudd av klimaet.

– Dette er et system som er definert av kolonismen, imperialismen, undertrykking og folkemord begått av det såkalte globale nord, for å samle opp rikdom som fortsatt former vår nåværende verdensorden.

Thunberg ble kjent allerede som 15-åring da hun streiket for klimaet utenfor den svenske Riksdagen. En omfattende PR-apparat kom raskt i sving rundt henne. Hun har blitt en pengemaskin.

Thunberg sier nå at klimakrisen «har sine røtter i rasistisk, undertrykkende ekstraaktivisme.»

Melder seg ut

Fra søndag er det nytt «klimatoppmøte» i regi av FN, det såkalte Cop27. Det arrangeres i badebyen Sharm el-Sheik i Egypt. Thunberg har sagt hun ikke kommer.

– Klimatoppmøtet brukes hovedsakelig som en anledning for ledere og mektige folk til å få oppmerksomhet, ved å ty til mange ulike typer av grønnvasking, sier den nå 19 år gamle svensken.

Setter du pris på denne artikkelen? iNyheter trenger din støtte. Tegn abonnement eller støtt oss på Vipps 763291 eller bank 1506.80.92768

NRK journalister mottar trusler: – Saker om Greta Thunberg, Trump og innvandring setter fyr på folk

mest lest